Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić deser owocowy - serduszka z cytrusów?
Switty - specjalista Tipy.pl

Cytrusy to dobry wybór na każdą porę roku. Zimą są cennym źródłem witaminy C, latem przynoszą orzeźwienie i wytchnienie od upałów. Rzadko kiedy przywiązujemy jednak wagę do tego, by odpowiednio je podać. Dla wszystkich, którzy lubią oryginalne pomysły i tzw. „sztukę jedzenia” polecam sałatkę z cytrusowych serduszek. Skropiona specjalnym dressingiem nie jest ani za kwaśna, ani za słodka – po prostu idealna. I to zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o wygląd. Przepis poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
4-6 plasterków wybranych cytrusów (pomarańczy, czerwonych pomarańczy, grejpfrutów, klementynek, mandarynek itp.), 1/4 szklanki syropu klonowego, 1 pałeczka cynamonu
1
Cynamon i syrop klonowy umieść w małym rondelku. Całość gotuj przez około 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozostaw na całą noc, żeby syrop przesiąknął aromatem cynamonu. Rano odcedź pałeczkę cynamonu.
3
Ułóż poszczególne cytrusy na talerzu. Tuż przed podaniem skrop je syropem klonowo-cynamonowym.