grillowane sardynki

Jak zrobić grillowane sardynki?

Gomez - specjalista Tipy.pl
Grillowanie to według mnie najlepszy sposób na przygotowanie ryby. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku większych, tłustych ryb, jak na przykład sardynki portugalskie. Ryby takie są bardzo zdrowe ze względu na większą zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Przyrumienione na grillu wyśmienicie smakują, zachowując soczystą i miękką konsystencję. Jak zawsze w przypadku potraw z grilla, tak i tutaj kluczowe znaczenie ma odpowiednia marynata. Zachęcam cię do wypróbowania zamieszczonego poniżej przepisu. Gwarantuję, że nie pożałujesz.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
6 tłustych, dużych sardynek (wypatroszonych i oczyszczonych), sól do smaku, 2 goździki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, kawałek cynamonu o długości około 1 cm, 3-4 długie suszone papryczki chili, 1 cm kawałek korzenia imbiru, 3-4 ząbki czosnku (średniej wielkości), 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta cukru, 1 łyżeczka pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczki octu winnego, świeża sałata do dekoracji, plasterkami cytryny do dekoracji

1
Sardynki oczyść i osusz. Ponacinaj je, żeby marynata mogła wniknąć głębiej.
2
marynata do ryb
Suszone chili namocz przez 15 minut w ciepłej wodzie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj je z goździkami, kminem, pieprzem, cynamonem, imbirem, czosnkiem, kurkumą, cukrem, solą, pastą tamaryndową i octem.
3
Natrzyj sardynki pastą i pozostaw na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
4
sardynki grillowane
Zamarynowane ryby umieść w formie do grillowania i połóż na grillu. Podawaj gorące, udekorowane liściem sałatki i plasterkami cytryny.

Powiązane porady

Sos do ryb z wina, masła i kaparów
Ryba w cieście
Łosoś w cieście

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie