wino

Jak długo przechowywać wino po otwarciu?

ProhibicjaProhibicja - specjalista Tipy.pl
wino
1 z 7

Mówi się, że im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak czy trunek ten zyskuje na wartości także po otwarciu? Niestety nie. Termin przydatności otwartego wina zależy od jego rodzaju. Wino likierowe można spożyć do miesiąca od otwarcia, pozostałe gatunki w zaledwie 3-5 dni. Poniżej znajdziesz informacje jak szybko należy wypić wino po jego otwarciu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne gatunki tego trunku.


1
przechowywanie wina musującego

Wina musujące Spożyć w ciągu 1-3 dni od otwarcia pod warunkiem, że wino jest zabezpieczone korkiem. Dwutlenek węgla używany do wzbogacania wina musującego w charakterystyczne bąbelki niestety bardzo szybko się ulatnia. Wina gazowane metodą tradycyjną (np. szampańskie) zachowają świeżość nieco dłużej, niż te produkowane metodą Charmata (np. Prosecco).


2
przechowywanie wina różowego

Wina lekkie, słodkie oraz różowe Zachowają świeżość przez 5-7 dni pod warunkiem, że zakorkujemy je i umieścimy w lodówce. Większość lekkich oraz różowych win można bez obaw wypić w ciągu tygodnia od otwarcia, jeśli są przechowywane w lodówce. Zauważysz, że na drugi dzień smak wina lekko się zmieni na skutek jego oksydacji. Niektóre z win mogą nawet smakować lepiej, niż w dniu, w którym zostały otwarte.


3
przechowywanie wina białego

Wina białe treściwe Zachowają świeżość przez 3-5 dni zakorkowane i przechowywane w lodówce. Treściwe wina białe, jak na przykład Chardonnay czy Viognier mają znacznie mniej kwasowy odczyn, co sprawia, że tracą swój smak szybciej, niż lekkie wina białe. Pamiętaj, by przed włożeniem do lodówki dobrze je zakorkować.


4
art/2015/22474_144029_big.jpg

Wina czerwone Spożyj je w ciągu 3-5 dni, jeżeli po otwarciu zostały ponownie zakorkowane i przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Im więcej taniny i substancji o kwasowym odczynie znajduje się w winie, tym dłużej zachowa ono świeżość po otwarciu. Dlatego lekkie czerwone wina o niewielkiej zawartości taniny (np. Pinot Noir) należy spożyć szybciej, niż bardziej konkretne typu sirah. Smak niektórych z tych win poprawia się nawet dzień po otwarciu. Pamiętaj, żeby otwarte wina przechowywać w chłodziarce do win lub w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli nie masz chłodziarki, włóż wino do lodówki. Zakorkuj je najpierw!


5
art/2015/22474_144030_big.jpg

Wina likierowe (np. porto, sherry) Ponownie zakorkowane zachowają świeżość przez 28 dni, jeśli będą przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Wina likierowe, takie jak sherry, porto, marsala czy madera mogą długo stać otwarte ze względu na dodatek brandy. Im słodsze wino, tym dłużej zachowa świeżość. Chroń je jednak przed działaniem światła słonecznego i ciepła. Znacznie szybciej straci wówczas swój smak i aromat.


6
art/2015/22474_144031_big.jpg

Wina „Bag-in-a-box” Jeśli są przechowywane w lodówce, zachowają świeżość przez 2-3 tygodnie. Wina pakowane w sposób „bag-in-a-box” doskonale nadają się dla wszystkich, którzy lubią codziennie wypić lampkę wina. Do opakowania nie przedostaje się tlen, dlatego wino takie na długo zachowuje świeżość. Lepiej jednak wypić je przed upływem trzech tygodni, ponieważ tak zazwyczaj wskazuje data przydatności do spożycia zawarta na opakowaniu.


Strona 1 z 7

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

siwy
10.06.2015
Mam wino z czerwonych winogron, ktore tloczylem w r 1986. Wyszlo cud miod polslodkie. Z 60 litrow zostal mi antalek 5-cio litrowy, ktory czeka na slub syna. Temu jednak sie nie spieszy wiec wino bedzie lepsze