czas gotowania poszczególnych produktów spożywczych

Jak długo gotować?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
czas gotowania poszczególnych produktów spożywczych
1 z 4
Nie wystarczy kupić produkty spożywcze, wrzucić je do wody i ugotować. Musimy wiedzieć jak długo gotować, aby produkt spożywczy nie utracił witamin i był tak miękki jak lubimy. Poniżej przedstawiam czas gotowania najbardziej popularnych produktów spożywczych.
1
mięso
Długość dotowania mięsa

1 kg mięsa wołowego (rosół) 1,5 -2,5 godz.
1 kg mięsa cielęcego (rosół) 1,5 godz
1 kg mięsa wieprzowego 1 -2 godz
1 kg mięsa drobiowego(rosół) 1,5 godz
1 kg kości 3 godz
Kurę młodą 1-1,5 godz
Kurę starą 2-3 godz
Szynkę małą 2-3 godz
Szynkę dużą 4-5 godz
Flaki wołowe 5-8 godz
Flaki cielęce 1-1,5 godz
Gęś, Indyk 1,5 - 2 godz

2
warzywa
Długość gotowania warzyw

Kiszona kapusta 1,5 – 3 godz
Buraki w całości 2 – 4 godz
Grzyby suszone 1,5 godz
Kukurydza 0,5 godz
Bób do jedzenia bez skórki 10 min
Bób do jedzenia ze skórką 0,5 godz
Kalafior 15 min
Szparagówka świeża 0,5 godz
Szparagówka mrożona 10 min
Ziemniaki całe 20 min

3
jajka
Długość gotowania jaj

Jajko na miękko 2 min
Jajko na pół twardo (żółtko lekko ścięte) 3min (M,L) - 4min (XL,XXL) – zależy od wielkości
Jajko na twardo 7 min

Strona 1 z 4

Powiązane porady

parowar
szybkowar
wywar z warzyw

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

cenia
06.10.2014
A propo gotowania jajek na twardo, to ja wkladam je do wrzatku /oczywiscie ogrzane pod ciepla woda/ gotuje ok.1 minuty, wylaczam i zostawiam we wrzatku okolo 9-10 minut, po tym czasie sa naprawde ugotowane na twardo. Proponuje wyprobowac!
gość
28.10.2010
Bardzo przydatne wskazówki, super!