Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg karpia,
* 15 młodych pieczarek,
* 1 cebula,
* 4 dkg masła,
* 1/2 cytryny,
* łyżeczka zielonej pietruszki,
* 2 dkg mąki,
* 1/4 l śmietany,
* pieprz.

1
Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i nasolić.
2
Udusić posiekaną cebulę w maśle, dodać poszatkowane pieczarki, smażyć kilka minut, po czym rozprowadzić pieczarki zimną wodą lub rosołem, zagotować i odstawić.
3
Zmieszać śmietanę z mąką, dodać soku z cytryny i pieprzu, wlać tak przygotowaną śmietanę do pieczarek, włożyć karpia.
4
Gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Danie jest gotowe.

Powiązane porady

Karp w galarecie
Barszcz z uszkami
Zupa z karpia

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie