smażenie mięsa na wysokim ogniu

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?

Gomez - specjalista Tipy.pl
Zastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.
1
Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed planowanym czasem jego przyrządzenia. Dzięki temu ogrzeje się ono do temperatury pokojowej. Osusz je poklepując ręcznikiem papierowym.
2
Patelnię (żeliwną, a nie teflonową) porządnie rozgrzej. Kropla wody upuszczona na jej powierzchnię powinna zaskwierczeć i od razu wyparować. Wlej na patelnię odrobinę oleju. Mięso dopraw dopiero przed wrzuceniem go na rozgrzany tłuszcz (sól wyciągnie z niego soki, jeśli dodamy ją za wcześnie).
3
Smaż mięso na dużym ogniu do czasu, aż bez problemu oderwie się od powierzchni patelni (stanie się to wówczas, gdy na jego powierzchni utworzy się chrupiąca skórka, która zamknie wszystkie soki w środku). Wówczas obróć mięso na drugą stronę i podsmażaj do tego samego momentu.
4
Tak przygotowane mięso możesz umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać odrobiną tłuszczu lub sosu i piec do czasu, aż zrobi się miękkie. Możesz też pozostawić je na patelni, aż będzie gotowe – w przypadku tej opcji zredukuj ogień na mniejszy, by zamknięte chrupiącą skórką mięso miało czas spokojnie się „ugotować”.

Powiązane porady

Stek w marynacie
Pilaw
Czebureki

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie