Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Jakie są właściwości lecznicze chmielu?

1

Właściwości chmielu
- Pomaga w walce z bezsennością - chmiel ma właściwości uspokajające. Nie musisz stosować go „doustnie”, wystarczy, że wypijesz napar z chmielu lub położysz kilka jego szyszek pod poduszkę. Rano obudzisz się wyspany, rześki i... bez kaca.
- Wspomaga trawienie - chmiel przyspiesza proces trawienia produktów stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Jest to pomocne zarówno w przypadku biegunek, jak i zatwardzeń.
- Uwalnia od bólów menstruacyjnych - szyszki chmielu działają rozkurczająco, dzięki czemu zmniejszają ból menstruacyjny. Ponadto zawierają naturalny estrogen, który pomaga złagodzić objawy zaburzonej równowagi hormonalnej w okresie przedmenopauzalnym.
- Wspomaga walkę ze stresem - wie o tym każdy, kto lubi zrelaksować się z butelką piwa w ręku. Odprężające działanie chmielu wykazuje również zupełnie bezalkoholowy napar z jego szyszek.
- Jest naturalnym przeciwutleniaczem - działa przeciwnowotworowo, spowalnia procesy starzenia i chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
2

Suszenie chmielu
Szyszki chmielu po zebraniu najlepiej jest wysuszyć, ponieważ zamknięta w nich wilgoć może spowodować ich późniejsze pleśnienie. Najlepiej użyć zwykłej suszarki do grzybów. Ustawiamy ją na temperaturę 90°C i umieszczamy na niej świeże szyszki chmielu. Należy je suszyć przez około 7-8 godzin.
Szyszki chmielu po zebraniu najlepiej jest wysuszyć, ponieważ zamknięta w nich wilgoć może spowodować ich późniejsze pleśnienie. Najlepiej użyć zwykłej suszarki do grzybów. Ustawiamy ją na temperaturę 90°C i umieszczamy na niej świeże szyszki chmielu. Należy je suszyć przez około 7-8 godzin.
3

Przechowywanie chmielu
Wysuszone szyszki wkładamy do torebek strunowych, usuwamy z nich powietrze i dokładnie zamykamy. Przechowujemy je w zamrażalniku. Chmielu nie należy rozmrażać i zamrażać ponownie. Gdy będziemy chcieli zrobić napar z szyszek, po prostu wyjmujemy je z zamrażalnika, czekamy, aż się rozmrożą, a następnie zalewamy wrzątkiem. Po kilkunastu minutach odcedzamy szyszki i pijemy napar.
Wysuszone szyszki wkładamy do torebek strunowych, usuwamy z nich powietrze i dokładnie zamykamy. Przechowujemy je w zamrażalniku. Chmielu nie należy rozmrażać i zamrażać ponownie. Gdy będziemy chcieli zrobić napar z szyszek, po prostu wyjmujemy je z zamrażalnika, czekamy, aż się rozmrożą, a następnie zalewamy wrzątkiem. Po kilkunastu minutach odcedzamy szyszki i pijemy napar.