Jak zrobić karpia w szarym sosie?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* SOS
* 3dkg migdałów
* 3 dkg rodzynek sułtańskich,
* 2 goździki,
* 4 ziarna pieprzu angielskiego,
* listek bobkowy,
* 1/2 l cytryny,
* 1 dkg piernika,
* kieliszek czerwonego wina,
* 1 łyżeczka cukru,
* 4 dkg masła,
* 3 dkg mąki,
* 1/2 l rosołu,
* 2 suszone śliwki.
* KARP
* 1 kg karpia,
* jarzyny,
* cebula,
* 1/2 l wina,
* przyprawa korzenna (do piernika).

1
Szary sos
Z masła i mąki zrób zasmażkę. Dodaj piernik, cukier, sok z cytryny, śliwki - gotuj 1/2 godz.
2
Po ugotowaniu wlej wino, włóż wymyte rodzynki i sparzone, drobniutko pokrojone migdały.
3
Karp
4
Gotuj w wywarze z jarzyn z dodatkiem wina i soli.
5
Wcześniej wykonany szary sos rozprowadzić smakiem spod karpia, położyć karpia na półmisku i polać sosem. Podawać z ryżem.

Powiązane porady

Pierniczki choinkowe
Uszka z grzybami
Zupa z karpia

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie