Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Dla wszystkich miłośników pierogów proponuję pierogi z kaszą gryczaną i białym z serem. Poniższy przepis pochodzi sprzed 1920 roku z książki kucharskiej Marii Disslowej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Ciasto:
* 35 dkg mąki,
* 1 jajko,
* letnia woda (ile zabierze).
* Farsz:
* szklanka kaszy gryczanej,
* cebula,
* 15 dkg sera,
* pieprz.

1
Kaszę gryczaną (szklankę) ugotuj na sypko, a cebulkę drobno posiekaj i podsmaż.
2
Dodaj do ugotowanej kaszy usmażonej cebulki, 15 dkg sera i szczyptę pieprzu.
3
Gotowe pierogi podawać polane masłem i ze świeżą śmietaną do popicia.
4
Pozostaje tylko życzyć smacznego.

Powiązane porady

Pierogi z suszonymi śliwkami
kiszenie buraków
gorąca czekolada

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

laki
26.11.2009
Pierogi z kaszą gryczaną niepaloną krakowską,na słodko :1szklanka kaszy/ dwie i pół szklanki wody ,a lepiej mleka,mleko lub wodę lekko osolić i zagotować ,na gotujący płyn wsypać kaszę i pogotować 10min,aż kasza wciągnie prawie całą wodę ,następnie zapakować garnek z kaszą w koc lub kołdrę i niech się tam praży z godzinkę.Kostkę sera białego 250g wymieszać dobrze ręcznie z ostygniętą kaszą,można razem przekręcić przez maszynkę, dodać cukru do smaku 1 jajo i 2żółtka ,dobrze wyrobić i farsz gotowy.Pierogi super smakują se śmietaną z cukrem. To samo można zrobić bez sera,tylko z podsmażoną cebulką,doprawić pieprzem solą,a kasza może być również palona.