kiełki

Jakie kiełki są najzdrowsze?

szyszunia - specjalista Tipy.pl
kiełki
1 z 10
Kiełki to źródło życia, potężny zastrzyk energii i skarbnica wielu witamin, minerałów, białka i kwasów. Z powodzeniem mogą zastąpić świeże warzywa i owoce, są więc dla organizmu prawdziwym dobrodziejstwem. W kiełkujących nasionach są enzymy, dzięki którym powstają witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, PP i beta-karoten. Znajdują się w nich też żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, jod, selen, wapń, miedź, mangan, a także cenny kwas foliowy i hormony roślinne (flawonoidy). Stanowią również źródło łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Obecne w nich substancje pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Jedzmy kiełki najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.
1
kiełki lucerny
Lucerny – to źródło hormonów roślinnych łagodzących menopauzę. Zapobiegają rakowi trzustki i okrężnicy. Wzmacniają mięśnie, kości, pomagają na reumatyzm, artretyzm, serce.
2
kiełki rzodkiewki
Rzodkiewki – są dobre na infekcje, bo zawierają dużo witaminy C. Podnoszą odporność, przyspieszają przemianę materii. Działają dezynfekująco, moczopędnie i przeciwzapalnie. Są wskazane w anemii.
3
kiełki słonecznika
Słonecznika – wzmacniają kości i zęby, bo jest w nich witamina D rzadko występująca w roślinach. Poprawiają przemianę materii, m.in. tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczą w tworzeniu krwi, bo zawierają żelazo.
4
kiełki rzeżuchy
Rzeżuchy – przyspieszają wydzielanie soku żołądkowego. Działają moczo- i żółciopędnie. Wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
5
kiełki soczewicy
Soczewicy – mają dużo kwasu foliowego, są więc idealne w ciąży. Przeciwdziałają chorobom wirusowym i nowotworom. Korzystnie wpływają na zęby i skórę. Wspomagają leczenie cukrzycy, miażdżycy, kamicy.
6
kiełki brokuła
Brokuła – zapobiegają nowotworom dzięki substancji o nazwie sulfofran (jest go 30 razy więcej niż w dojrzałej roślinie). Obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność i nerwy. Zapobiegają chorobom układu krwionośnego oraz udarom.
7
kiełki buraka
Buraka – wspierają leczenie anemii. Obniżają ciśnienie, odkwaszają organizm. Są dobre na trawienie i układ pokarmowy. Działają przeciwnowotworowo. Wzmacniają włosy i paznokcie.
8
kiełki soi
Soi – dodają energii, pobudzają apetyt, koją nerwy. Obniżają ciśnienie i cholesterol. Zawierają fitoestrogeny, więc są polecane w okresie menopauzy.
9
kiełki
Zasiej sama

Nasiona przebieramy i kilka razy przepłukujemy. Zalewamy dużą ilością wody (nawet 2 razy większą niż waga nasion). Gdy po kilkunastu godzinach wchłoną wodę i napęcznieją, płuczemy je, a potem umieszczamy na wilgotnej ligninie lub sitku. Płuczemy koniecznie 2 razy dziennie. Hodujemy kilka dni w temp. 18-22°C, w zacienionym miejscu. Przed spożyciem znów płuczemy.
Strona 1 z 10

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie