Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
1
Marynata to podstawa

Aby mięso skruszało i nabrało smaku, przed duszeniem zamarynuj je. Marynatę zrób na bazie oliwy, wina lub octu winnego. Mięso możesz też skropić obficie oliwą i natrzeć pastą ziołową.
2
Żeberka w miodzie

Żeberka podziel na porcje. Oblep je mieszanką z miodu, przyprawą do żeberek i czosnku. Zamarynowane wstaw do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmaż je, przełóż do garnka i podlej szklanką bulionu. Duś do miękkości, uzupełniając płyn w miarę odparowywania.

Gdy żeberka będą już miękkie, dodaj sól i pieprz, dopraw sos łyżką rozmieszanej z wodą mąki ziemniaczanej i zagotuj. Podawaj z piure z ziemniaków oraz porcją warzyw lub różnych sałat.
3
Polędwiczki na ostro

Mięso pokrój w plastry, usuwając błony i tłuszcz. Posyp solą i pieprzem, odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż polędwiczki. Usmażone zdejmij z patelni, wlej na nią olej i wrzuć plasterki pora, czosnek i pokrojony imbir. Podsmażaj 4 minuty, mieszając.

Dodaj pół litra bulionu warzywnego, po 3 łyżki sosu sojowego i octu winnego oraz łyżkę cukru pudru. Mieszając, zeskrob z dna patelni osad, aby połączył się z sosem. Włóż polędwiczki, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj, duś godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Kapustę pekińską pokrój wzdłuż na ćwiartki, połóż na wierzchu wieprzowiny, przykryj pokrywką i duś 5 minut, aż kapusta zmięknie. Pycha!
4
Jakie mięso do duszenia?

Do duszenia odpowiednie są te części mięsa, które mają więcej błon i ścięgien. W trakcie duszenia błony i ścięgna pęcznieją, przez co potrawa staje się bardziej zawiesista.

Z wołowiny do duszenia nadaje się pręga, udziec, mostek, łopatka i szponder. W mięsie wieprzowym – schab, polędwiczki, żeberka, łopatka.
Jak gotować ryż?
Jak zrobić bezy?
Jak zrobić karmel?
Jak gotować w szybkowarze?
 2.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przypalić ciasto lub zepsuć przepis? Miało wyjść pyszne niedzielne ciasto, a...
5 błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta
Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przypalić ciasto...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.