Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Jakie właściwości ma tran?
szyszunia - specjalista Tipy.pl
1

Dba o kości i oczy
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bezcenne dla naszego zdrowia. Nie tylko poprawiają odporność, ale także są niezbędne w profilaktyce nowotworowej (raka piersi, jajników i jelit). Tran należy też przyjmować po zakończeniu kuracji antybiotykami, aby wesprzeć regenerację organizmu.
Z kolei witamina D jest kluczowa w ochronie kości. Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, co wzmacnia tkankę kostną i zęby. Chroni dzieci przed krzywicą, infekcjami i innymi schorzeniami spowodowanymi brakiem tej witaminy. Natomiast duża ilość witaminy A zapobiega chorobom oczu: zwyrodnieniu plamki żółtej, kurzej ślepocie, owrzodzeniu rogówki i wysychaniu spojówek.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bezcenne dla naszego zdrowia. Nie tylko poprawiają odporność, ale także są niezbędne w profilaktyce nowotworowej (raka piersi, jajników i jelit). Tran należy też przyjmować po zakończeniu kuracji antybiotykami, aby wesprzeć regenerację organizmu.
Z kolei witamina D jest kluczowa w ochronie kości. Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, co wzmacnia tkankę kostną i zęby. Chroni dzieci przed krzywicą, infekcjami i innymi schorzeniami spowodowanymi brakiem tej witaminy. Natomiast duża ilość witaminy A zapobiega chorobom oczu: zwyrodnieniu plamki żółtej, kurzej ślepocie, owrzodzeniu rogówki i wysychaniu spojówek.
2

Chroni stawy
Niemieccy naukowcy przebadali pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy spożywali 1 g tranu dziennie przez 3 miesiące. Dzięki temu zmniejszyła się u nich sztywność stawów i ból.
Tran pomaga też osobom cierpiącym na zapalenie kości i stawów. Zmniejsza szkody spowodowane przez chorobę zwyrodnieniową. Hamuje aktywność enzymów związanych z bólem i uszkodzeniami chrząstki stawowej, które są skutkiem stanu zapalnego. Zapobiega również wymianie stawów.
Niemieccy naukowcy przebadali pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy spożywali 1 g tranu dziennie przez 3 miesiące. Dzięki temu zmniejszyła się u nich sztywność stawów i ból.
Tran pomaga też osobom cierpiącym na zapalenie kości i stawów. Zmniejsza szkody spowodowane przez chorobę zwyrodnieniową. Hamuje aktywność enzymów związanych z bólem i uszkodzeniami chrząstki stawowej, które są skutkiem stanu zapalnego. Zapobiega również wymianie stawów.
3

Wspomaga krążenie
Kwasy omega-3 działają korzystnie na układ krwionośny. Obniżają ilość trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), podwyższają ilość dobrego (HDL) i zapobiegają miażdżycy tętnic wieńcowych. A spożywanie 1,5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie hamuje rozwój choroby wieńcowej.
Kwasy omega-3 działają korzystnie na układ krwionośny. Obniżają ilość trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), podwyższają ilość dobrego (HDL) i zapobiegają miażdżycy tętnic wieńcowych. A spożywanie 1,5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie hamuje rozwój choroby wieńcowej.
7

Ile można go spożywać?
Kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 jednostek miary (j.m.) witaminy A, w związku z tym już dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m.).
Podobnie jest z witaminą D3. W jednej kapsułce tranu jest bowiem 30-125 j.m. tej witaminy. Przy czym dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi 200 j.m.
Kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 jednostek miary (j.m.) witaminy A, w związku z tym już dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m.).
Podobnie jest z witaminą D3. W jednej kapsułce tranu jest bowiem 30-125 j.m. tej witaminy. Przy czym dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi 200 j.m.