tran w kapsułkach

Jakie właściwości ma tran?

szyszunia - specjalista Tipy.pl
tran w kapsułkach
1 z 8
Tran to cudowny eliksir. Nie ma w tym określeniu żadnej przesady. Ten olej z wątroby dorsza jest bogatym źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Medyczne zastosowanie tranu sięga wieków. Dostarcza on bowiem nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), ale również zawiera duże ilości witaminy A i witaminy D.
1
oczy
Dba o kości i oczy

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bezcenne dla naszego zdrowia. Nie tylko poprawiają odporność, ale także są niezbędne w profilaktyce nowotworowej (raka piersi, jajników i jelit). Tran należy też przyjmować po zakończeniu kuracji antybiotykami, aby wesprzeć regenerację organizmu.

Z kolei witamina D jest kluczowa w ochronie kości. Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, co wzmacnia tkankę kostną i zęby. Chroni dzieci przed krzywicą, infekcjami i innymi schorzeniami spowodowanymi brakiem tej witaminy. Natomiast duża ilość witaminy A zapobiega chorobom oczu: zwyrodnieniu plamki żółtej, kurzej ślepocie, owrzodzeniu rogówki i wysychaniu spojówek.
2
zdrowe stawy
Chroni stawy

Niemieccy naukowcy przebadali pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy spożywali 1 g tranu dziennie przez 3 miesiące. Dzięki temu zmniejszyła się u nich sztywność stawów i ból.

Tran pomaga też osobom cierpiącym na zapalenie kości i stawów. Zmniejsza szkody spowodowane przez chorobę zwyrodnieniową. Hamuje aktywność enzymów związanych z bólem i uszkodzeniami chrząstki stawowej, które są skutkiem stanu zapalnego. Zapobiega również wymianie stawów.
3
zdrowe serce
Wspomaga krążenie

Kwasy omega-3 działają korzystnie na układ krwionośny. Obniżają ilość trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), podwyższają ilość dobrego (HDL) i zapobiegają miażdżycy tętnic wieńcowych. A spożywanie 1,5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie hamuje rozwój choroby wieńcowej.
4
zdrowy mózg
Ułatwia pracę mózgu

Z badań opublikowanych w Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry wynika, że tran odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu w starszym wieku.
5
rana
Przyśpiesza gojenie się ran

Naukowcy stwierdzili też, iż maści zawierające 25 proc. tranu znacznie przyspieszają regenerację nabłonka w porównaniu z solą fizjologiczną.
6
zdrowe jelita
Dobry na jelita

Badanie opublikowane w Journal of Biological Chemistry wykazało, że osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna (jelit) powinny również stosować tran, aby przeciwdziałać jej skutkom.
7
kapsułki z tranem
Ile można go spożywać?

Kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 jednostek miary (j.m.) witaminy A, w związku z tym już dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m.).

Podobnie jest z witaminą D3. W jednej kapsułce tranu jest bowiem 30-125 j.m. tej witaminy. Przy czym dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi 200 j.m.
Strona 1 z 8

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie