Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg kapusty słodkiej,
* 25 dkg kwaśnych jabłek,
* 1/4 l śmietany,
* cebula,
* olej,
* 2 dkg mąki,
* pietruszka,
* koperek,
* sól.

1
Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem i odlać.
2
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju po czym dodać sparzoną kapustę.
3
Całość dusić pod przykryciem często mieszając a gdy odparuje podlewać wodą.
4
Do twardawej jeszcze kapusty włożyć poszatkowane jabłka i dusić do miękkości.
5
Rozmieszać mąkę w śmietanie, podprawić kapustę i dodać posiekanego kopru i pietruszki. Posolić i zagotować.
6
Podawać z ziemniakami pokrojonymi w talarki i usmażonymi.
?

Wskazówki
* Zamiast jabłek można dodać pomidory.

Powiązane porady

kiszenie buraków
Ryba w cieście
gruszki w cieście francuskim

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie