Jak kisić barszcz żytni?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Barszcz należy do potraw królujących na świątecznych stołach. W sklepach roi się od gotowych barszczy, które niczym nie przypominają w smaku tych, które robią nasze mamy czy babcie. Barszcz na zakwasie jest tradycyjna potrawą staropolską. Właściwie przyrządzony jest rajem dla podniebienia. Zaskocz swoich bliskich i przyrządź wyśmienity barszcz na zakwasie receptury pani Marii Disslowej. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak go przyrządzić.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 l mielonego żyta lub 2 l żytnich otrębów,
* skórka od chleba
* 2 l wody

1
Zaparzyć otręby, rozmieszać je na rzadkawe ciasto.
2
Gdy otręby ostygną, dodać skórkę od chleba, 2 l ciepłej wody, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce.
3
Po dwóch dniach kwas będzie do użytku.

Powiązane porady

Gołąbki z grzybami
śledzie w śmietanie
Ryba w cieście

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie