Zupa z karpia

Jak zrobić zupę z karpia?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Zupa z karpia jest staropolską potrawą wigilijną. Poniżej przedstawiam stary przepis z okresu międzywojennego pani Marii Disslowej, byłej dyrektorki Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 seler
* 1 cebula
* 2 ziemniaki
* 5 dkg masła
* resztki karpia i głowa
* mleczko
* 2 małe rybki
* 3 dkg mąki
* szczypta imbiru, pieprzu i soli
* Dodatek do zupy: grzanki z bułki

1
Oskrobane jarzyny i cebulę poszatkować na tarce do jarzyn, wrzucić do rondla z masłem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
2
Oddzielnie gotować w osolonej wodzie resztki ryb. Gdy jest ich mało, dodać dwie małe rybki, płocie lub karasie.
3
Gdy ryby będą miękkie, przecedzić rosół przez sito do jarzyn, mięsko rybie obrać bardzo starannie z ości, podzielić na cząstki i położyć na talerz.
4
Tymczasem ziemniaki obrane i wymyte pokrajać w drobną kostkę, włożyć do zupy, dodać po szczypcie korzeni i małą łyżkę soli i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
5
Miękkie już ziemniaki rozkłócić z mąką i kilkoma łyżkami wody i wlać do zupy.
6
Gdy jest mleczko z karpia, przetrzeć przez sito, rozprowadzić zupą i zagotować.
7
Włożyć do wazy mięsko rybie. Oddzielnie podawać zarumienione grzanki.

Powiązane porady

gorąca czekolada
herbata z imbirem
Tatar z wołowiny

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Mariola
28.11.2016
Ja lubię różne potrawy z karpia . Ostatnio robiłam zupę na próbę przed świętami z przepisu na: https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/zupa-rybna-z-glowy-karpia . czasem warto się inspirować z różnych przepisów.