Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak skarmelizować cukier?
szyszunia - specjalista Tipy.pl
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
cukier kryształ lub cukier brązowy, śmietana (30- lub 36 -proc.), sól gruboziarnista (opcjonalnie), woda
1
Cukier wsyp na patelnię z grubym dnem. Równomiernie go rozprowadź. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie gotować na całej powierzchni. Nie mieszaj cukru i nie ruszaj w tym czasie patelnią, bo cukier zacznie się zbrylać.
2
Śmietanę (30- lub 36 -proc.) podgrzej. Wlej do stopionego cukru, zaczynając od środka, dokładnie wymieszaj.
3
Masę podgrzewaj, mieszając, aż karmel zgęstnieje i będzie miał brązowy kolor. Pod koniec możesz go posypać solą gruboziarnistą.
4
Karmel bardzo szybko zastyga, dlatego od razu zlej go do miski. Możesz go rozrzedzić niewielką ilością wody.