Stomatologia
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Nadwrażliwość zębów - co jeść?
aurelion - specjalista Tipy.pl
Są produkty, które niekorzystnie wpływają na szkliwo. Najlepiej byłoby z nich w ogóle zrezygnować. Jeżeli jednak mamy na nie duży apetyt, możemy je jeść, ale nie jako samodzielne dania. Jeśli cierpisz na nadwrażliwość zębów, dowiedz się jakie zmiany wprowadzić do diety, by zminimalizować ból i ochronić szkliwo zębów.
1
Szkodliwe działanie kwaśnych produktów zmniejszy się, gdy będziemy je spożywać w towarzystwie innych i zawsze w pierwszej kolejności. Bezpośrednio po nich warto zjeść coś bogatego w wapń i fluor, jak np. mleko i jego przetwory, jajka, ryby.
Gdy np. mamy ochotę na grejpfruta, zaraz po jego zjedzeniu sięgnijmy po kanapkę, np. z żółtym serem lub jogurt naturalny. Kwaśne napoje lepiej pić w trakcie posiłków, a nie pomiędzy nimi.
Gdy np. mamy ochotę na grejpfruta, zaraz po jego zjedzeniu sięgnijmy po kanapkę, np. z żółtym serem lub jogurt naturalny. Kwaśne napoje lepiej pić w trakcie posiłków, a nie pomiędzy nimi.
2
Kwaśne i gazowane napoje. Jeśli chcemy je wypić, użyjmy słomki – wtedy napój nie „obmywa” zębów, od razu trafia do przełyku. Pijmy niegazowaną wodę mineralną, ziołową i zieloną herbatę.
3
Kwaśne pokarmy. To głównie owoce, kiszonki, potrawy z octem. By zminimalizować ryzyko uszkodzenia szkliwa, popijajmy je dużą ilością niegazowanej wody mineralnej.
4
Słodycze. Obfitują m.in. w cukry, kwas fosforowy i cytrynowy, barwniki itp. Te składniki osiadają na zębach i przyczyniają się do erozji szkliwa, a w konsekwencji nadwrażliwości zębiny.