likier z nutelli

Jak zrobić likier z nutelli?
ProhibicjaProhibicja - specjalista Tipy.pl

Czy może być coś lepszego od Nutelli? Tak! Likier przygotowany na jej bazie. Prócz tego, że niebiańsko smakuje, jest banalnie prosty w przygotowaniu. Gotowy do spożycia w ciągu 30 minut. Ilość wymaganych składników: 4. Ilość zadowolonych degustatorów: zależna od pojemności butelki. Nie, to nie sen. To nugatowo-alkoholowe spełnienie marzeń.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3/4 szklanki (210 gramów) Nutelli w temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki cukru, 1 1/4 szklanki śmietany kremówki, 500 ml wódki

1
W średniej wielkości rondelku wymieszaj Nutellę z cukrem.
2
Podgrzewaj całość na średnim ogniu, powoli dodając śmietanę. Delikatnie mieszaj masę trzepaczką, żeby nie było żadnych grudek.
3
Kontynuuj mieszanie masy do czasu, aż zacznie się gotować. Wówczas zdejmij rondel z ognia i ostudź jego zawartość do temperatury pokojowej.
4
Gdy masa wystygnie, wlej do niej wódkę. Wymieszaj. Skosztuj, czy likier jest wystarczająco „alkoholowy”. Jeśli nie, dodaj więcej wódki, żeby był mocniejszy.
5
Gotowy likier przechowuj w lodówce. Zachowa świeżość przez 3 tygodnie.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie