likier z białej czekolady

Jak zrobić likier z białej czekolady?
ProhibicjaProhibicja - specjalista Tipy.pl

Likier i czekolada. Babskie połączenie? Gwarantuję ci, że ten trunek przypadnie do gustu także męskiej części twojej rodziny i przyjaciół. Likier z białej czekolady to niebo w gębie. Aksamitny, wyrazisty, słodki, ale nie zamulający. I oczywiście idealnie kremowy. Nie odmówisz go sobie chyba? Zobacz jak łatwo go zrobić.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
250g białej czekolady (posiekanej), 2 szklanki mleka, 2 szklanki śmietany, 300 ml(1 1/4) szklanki mleka skondensowanego, 3/4 szklanki spirytusu 95%

1
Posiekaną białą czekoladę i mleko umieść w rondelku. Podgrzewaj i mieszaj do czasu, aż czekolada całkowicie roztopi się.
2
Dodaj śmietanę i mleko skondensowane. Gotuj całość na małym ogniu przez 8 minut.
3
Ostudź masę i porządnie schłodź w lodówce.
4
Dodaj spirytus i bardzo dobrze wymieszaj.
5
Następnie przecedź likier przez drobne sitko i wlej do butelki. Zakręć.
6
Włóż likier do lodówki na kilka dni. Dzięki temu jego smak będzie pełniejszy. Przed podaniem dobrze wstrząśnij.
7
Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Jeśli oczywiście jesteś go sobie w stanie odmawiać przez tak długo. Mi nigdy się nie udało.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

mika
15.12.2016
jak powinna zostać użyta śmietana- kwaśna czy słodka?