nalewka jeżynowa

Jak zrobić nalewkę z jeżyn?

angel11 - specjalista Tipy.pl
nalewka jeżynowa
1 z 5
Jeśli lubisz jeżyny i domowe alkohole, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na nalewkę jeżynową. Wystarczy odrobina cukru i trochę wódki, a zimą będziesz mógł cieszyć się smakiem tego cudownego likieru. Może to być też pomysł na domowej roboty prezent dla bliskiej osoby. Jest to jeden z najprostszych sposobów na przetworzenie zebranych wcześniej jeżyn. Do dzieła!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
500 g jeżyn, 100 g cukru, ok. 500 ml wódki, pasek skórki z cytryny; słoik zamykany hermetycznie

1
Wyparz słoik. Następnie zasyp w nim jeżyny cukrem (warstwami: owoce - cukier - owoce - cukier itd.)
2
Wlej do owoców i cukru wódkę. Zamknij słoik.
3
Pierwszego dnia wstrząsaj często słojem aż do rozpuszczenia się cukru. Odstaw w ciemne miejsce na ok. miesiąc.
4
Po upływie tego czasu przecedź nalewkę do wyparzonej butelki. Na zdrowie!
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

J23
12.10.2015
robiłem, jest dobra do picia po zrobieniu ale gdy ktoś odstawi na dłuższy czas to robi się szajsowna.
Jakoty
12.10.2015
1. Skąd dziś jeżyny?
2. Jak zrobić aby słoik był hermetyczny?
3. Spóźnione o około 1 miesiąca