pieczone śliwki z kardamonem

Jak zrobić pieczone śliwki z kardamonem?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
pieczone śliwki z kardamonem
1 z 4
Rzadko które owoce sprawdzają się w deserach tak dobrze, jak śliwki. Pieczone w piekarniku – miękkie i soczyste – doskonale komponują się z delikatnymi lodami waniliowymi lub jogurtem. Deser kontrastów rozbudzi twoje zmysły i zachwyci kubki smakowe. A jego przygotowanie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. Korzystaj, póki sezon na śliwki trwa.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
700 g śliwek (podzielone na połówki, pestka usunięta), sok z jednej dużej pomarańczy, 6 łyżek wody, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 1 pałeczka cynamonu, 2 łyżki oliwy z oliwek, lody waniliowe lub jogurt grecki (do dekoracji)

1
pieczone śliwki z kardamonem - krok 1
Nagrzej piekarnik do 225°C. Połówki śliwek ułóż miąższem do spodu na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Zalej je sokiem pomarańczowym i wodą. Posyp brązowy cukrem, kardamonem i solą. Między śliwki włóż pałeczkę cynamonu i skrop ją oliwą z oliwek.
2
pieczone śliwki z kardamonem - krok 2
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na około 15-25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, a puszczony przez nie sok odrobinę zgęstnieć. Dokładny czas pieczenia zależy od rozmiaru śliwek oraz tego jak bardzo były dojrzałe.
3
pieczone śliwki z kardamonem - krok 3
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę, aż śliwki lekko ostygną. Dla kontrastu podawaj je w pucharkach z lodami waniliowymi lub zimnym jogurtem greckim. Polej całość sosem śliwkowym (zebranym z blachy zagęszczonym sokiem puszczonym przez śliwki). Smacznego!
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie