Przepisy Świateczne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowaniePrzepisy ŚwiatecznePrzepisy BożonarodzenioweKarp świąteczny - dowiedz się więcej

Karp świąteczny - dowiedz się więcej
Adam - specjalista Tipy.pl

Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.
1

Karp - informacje ogólne
* Karp jest rybą słodkowodną, żyje zarówno na wolności jak i w stawach hodowlanych.
* Karp jest potrawą postną. Pierwsze hodowle karpi mieściły się na terenach zakonów. Z racji częstych postów zakonników karp stanowił podstawę ich menu. Zwyczaj jedzenia tej ryby z czasem przeniósł się na stół wigilijny stając się symbolem Świąt Bożonarodzeniowych.
* Największy karp świata ważył ponad 38 kg, lecz ten nasz, wigilijny to znacznie mniejsza ryba.
* Karp ma tłuste, lekko słodkawe mięsko, łuskę na skórze i około 100 ości.
* Karp jest rybą słodkowodną, żyje zarówno na wolności jak i w stawach hodowlanych.
* Karp jest potrawą postną. Pierwsze hodowle karpi mieściły się na terenach zakonów. Z racji częstych postów zakonników karp stanowił podstawę ich menu. Zwyczaj jedzenia tej ryby z czasem przeniósł się na stół wigilijny stając się symbolem Świąt Bożonarodzeniowych.
* Największy karp świata ważył ponad 38 kg, lecz ten nasz, wigilijny to znacznie mniejsza ryba.
* Karp ma tłuste, lekko słodkawe mięsko, łuskę na skórze i około 100 ości.
2
Likwidowanie nieprzyjemnego zapachu
* Karpie hodowlane, kupowane przed świętami, rzadko czuć mułem ponieważ przechodzą “oczyszczanie” w zbiornikach z bieżącą wodą.
* Karpie złowione (na kartę wędkarską oczywiście) dobrze jest przez 2 dni potrzymać bez jedzenia w bieżącej wodzie, wtedy stracą nieprzyjemny zapach.
* Jeśli kupiony karp ma nieprzyjemny zapach mułu należy go posolić, obłożyć cebulą i włożyć na 2h do lodówki.
* Karpie hodowlane, kupowane przed świętami, rzadko czuć mułem ponieważ przechodzą “oczyszczanie” w zbiornikach z bieżącą wodą.
* Karpie złowione (na kartę wędkarską oczywiście) dobrze jest przez 2 dni potrzymać bez jedzenia w bieżącej wodzie, wtedy stracą nieprzyjemny zapach.
* Jeśli kupiony karp ma nieprzyjemny zapach mułu należy go posolić, obłożyć cebulą i włożyć na 2h do lodówki.
3
Usuwanie łusek z karpia
Skóra karpia jest zdrowa i smaczna, lecz wcześniej należy ją oczyścić z łusek, których w zależności od gatunku karpia może być od kilku do kilkuset. W tym celu należy karpia włożyć na godzinę do lodówki - wtedy łuski bardzo łatwo schodzą.
Skóra karpia jest zdrowa i smaczna, lecz wcześniej należy ją oczyścić z łusek, których w zależności od gatunku karpia może być od kilku do kilkuset. W tym celu należy karpia włożyć na godzinę do lodówki - wtedy łuski bardzo łatwo schodzą.
4
Wybór wielkości karpia
* Im karp mniejszy ( około 0,8 - 1,0 kg, mniejszych nie wolno odławiać jeśli ich długość nie przekroczy 30 cm !) tym smaczniejszy lecz trzeba jedząc go bardzo uważać na cieniutkie, prawie niewidoczne ości.
* Karpie od 1,20 do 1,8 kg mają duże ości, łatwo je filetować ( karp w galarecie) i łatwo też omijać ości w smażonej rybie - są grube i sztywne.
* Karp powyżej 2 kg jest już bardzo tłustą rybą, jest ciężkostrawny, lecz ma wielu zwolenników.
* Im karp mniejszy ( około 0,8 - 1,0 kg, mniejszych nie wolno odławiać jeśli ich długość nie przekroczy 30 cm !) tym smaczniejszy lecz trzeba jedząc go bardzo uważać na cieniutkie, prawie niewidoczne ości.
* Karpie od 1,20 do 1,8 kg mają duże ości, łatwo je filetować ( karp w galarecie) i łatwo też omijać ości w smażonej rybie - są grube i sztywne.
* Karp powyżej 2 kg jest już bardzo tłustą rybą, jest ciężkostrawny, lecz ma wielu zwolenników.
5
Jedzenie karpia
Aby łatwiej strawić karpia, należy go jeść z chrzanem, który rozbija tłuszcz na mniejsze, łatwe do strawienia cząstki.
Aby łatwiej strawić karpia, należy go jeść z chrzanem, który rozbija tłuszcz na mniejsze, łatwe do strawienia cząstki.
7
Humanitarne traktowanie karpia
* Ze względów humanitarnych dobrze jest zabić karpia natychmiast po zakupie. Niektóre sklepy świadczą takie usługi, inne sprzedają karpie częściowo wypatroszone lub nawet pokrojone w dzwonka. Na takie karpie należy zwracać szczególną uwagę, ponieważ mogą być nieświeże.
* Ze względów humanitarnych dobrze jest zabić karpia natychmiast po zakupie. Niektóre sklepy świadczą takie usługi, inne sprzedają karpie częściowo wypatroszone lub nawet pokrojone w dzwonka. Na takie karpie należy zwracać szczególną uwagę, ponieważ mogą być nieświeże.
8
Świeżość karpia
* Świeżość poznajemy nie tylko po zapachu lecz również po stanie w jakim jest mięso - po naciśnięciu palcem na karpiu nie może powstać wgłębienie.
* Świeżość poznajemy nie tylko po zapachu lecz również po stanie w jakim jest mięso - po naciśnięciu palcem na karpiu nie może powstać wgłębienie.
9
Delikatny, wyrafinowany smak
* Karp ma delikatniejszy smak jeśli po umyciu wytrzemy go w papierowy ręcznik i skropimy cytryną.
* Karp ma delikatniejszy smak jeśli po umyciu wytrzemy go w papierowy ręcznik i skropimy cytryną.
Powiązane porady
Komentarze (3)
Zuza
16.12.2018Wypuść karpia do jeziora, proszę.
Prosport
24.12.2010do 7iab:
Czy zastanawiałaś się w ogóle nad tym co jesz na co dzień? Myślisz, że z czego jest szynka czy kiełbasa? A żeberka? Każde zwierze idąc na rzeź cierpi. Zwierzęta wyczuwają, że mają zostać zabite. Ile razy grzeczne normalnie krowy wyrwały się właścicielom przed wprowadzeniem do uboju i uciekły. A czy wiesz, że koniom lecą łzy bezpośrednio przed ubojem? A teraz pomyśl o ile taka krowa czy zwłaszcza koń są mądrzejsze i bardziej rozumne od karpia! Inna sytuacja dotyczy jaj, pomimo, że kur nikt nie zabija to chyba wiesz, że przez kilka lat trzymane są w ciasnych maleńkich klatkach i doświetlane, aby wydawało im się, że dzień trwa całą dobę. Biedne wymęczone kurki! Jednak skoro jesteś taka "dobra" i dbasz o zwierzęta to z pewnością jesz wyłącznie jajka oznaczone numerem 0 (kury z ekologicznej hodowli, które mają tyle szczęścia, że trawę i słońce zobaczą). A mleko jakie pijesz? Mogę się założyć, że pierwsze lepsze - czyli od krówek całe życie ściśniętych jedna koło drugiej i podłączonych do maszyn, które je cały czas doją. A jeśli jesteś wegetarianką, to co, myślisz, że rośliny nie czują? Czy słyszałaś kiedyś, że należy mówić do kwiatków, aby lepiej rosły? Rośliny bardziej kochane rosną znacznie bujniejsze i większe, niż te zapomniane w kącie. A teraz się zastanów, czy w ogóle jeść. Bo może, aby nikogo nie skrzywdzić będziesz się odżywiać tylko wodą i promieniami słonecznymi.Wiedz, że człowiek jeść musi a poza tym jest mięsożerny. Tak nas natura zbudowała. Więc nie rozpaczaj nad losem karpia, bo niejeden karp ma lepiej niż niektórzy ludzie - poniżani, biedni, niekochani, z którymi się nikt nie liczy. Radziłbym ci zainteresować się ludźmi bardziej. Jeśli masz problem z karpiem - to go nie jedz, ale nie broń jeść go innym. A jeśli jego nie chcesz jeść, to tak jak napisałem - nie jedz niczego, bo wszystkie zwierzęta i rośliny cierpią podczas zabijania.
Czy zastanawiałaś się w ogóle nad tym co jesz na co dzień? Myślisz, że z czego jest szynka czy kiełbasa? A żeberka? Każde zwierze idąc na rzeź cierpi. Zwierzęta wyczuwają, że mają zostać zabite. Ile razy grzeczne normalnie krowy wyrwały się właścicielom przed wprowadzeniem do uboju i uciekły. A czy wiesz, że koniom lecą łzy bezpośrednio przed ubojem? A teraz pomyśl o ile taka krowa czy zwłaszcza koń są mądrzejsze i bardziej rozumne od karpia! Inna sytuacja dotyczy jaj, pomimo, że kur nikt nie zabija to chyba wiesz, że przez kilka lat trzymane są w ciasnych maleńkich klatkach i doświetlane, aby wydawało im się, że dzień trwa całą dobę. Biedne wymęczone kurki! Jednak skoro jesteś taka "dobra" i dbasz o zwierzęta to z pewnością jesz wyłącznie jajka oznaczone numerem 0 (kury z ekologicznej hodowli, które mają tyle szczęścia, że trawę i słońce zobaczą). A mleko jakie pijesz? Mogę się założyć, że pierwsze lepsze - czyli od krówek całe życie ściśniętych jedna koło drugiej i podłączonych do maszyn, które je cały czas doją. A jeśli jesteś wegetarianką, to co, myślisz, że rośliny nie czują? Czy słyszałaś kiedyś, że należy mówić do kwiatków, aby lepiej rosły? Rośliny bardziej kochane rosną znacznie bujniejsze i większe, niż te zapomniane w kącie. A teraz się zastanów, czy w ogóle jeść. Bo może, aby nikogo nie skrzywdzić będziesz się odżywiać tylko wodą i promieniami słonecznymi.Wiedz, że człowiek jeść musi a poza tym jest mięsożerny. Tak nas natura zbudowała. Więc nie rozpaczaj nad losem karpia, bo niejeden karp ma lepiej niż niektórzy ludzie - poniżani, biedni, niekochani, z którymi się nikt nie liczy. Radziłbym ci zainteresować się ludźmi bardziej. Jeśli masz problem z karpiem - to go nie jedz, ale nie broń jeść go innym. A jeśli jego nie chcesz jeść, to tak jak napisałem - nie jedz niczego, bo wszystkie zwierzęta i rośliny cierpią podczas zabijania.
7iab
24.12.2010Pomyślcie,ile ta ryba się nacierpi zanim w okrutny sposób przez straci życie. Noszenie w workach foliowych,wyskakują z kadzi i całym ciałem upadają na podłogę, w zbiornikach woda jest nienapowietrzana one duszą się. W wyniku ogromnego stresu wydzielają adrenalinę, która powoduje w jej mięsie bardzo. niedobry smak.Wczujcie się w położenie tych ryb,a potem z wyrzutami sumienia je spożywajcie w te święta Wiwa