Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Jak zrobić miód smakowy?

P
Rzeczy, których potrzebujesz
240 ml miodu , 1 łyżka suszonych kwiatów lub 1 łyżeczka suszonych ziół i przypraw (propozycje poniżej)
1

1. Propozycje dodatków smakowych:
Propozycje dodatków smakowych:
Przyprawy: nasiona kopru, goździki, pałeczki cynamonu, ziele angielskie, owoce jałowca, kardamon, suszony korzeń imbiru
Zioła (suszone): rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia
Kwiaty (suszone): róża, lawenda, rumianek, jaśmin, hibiskus, fiołek
Propozycje dodatków smakowych:
Przyprawy: nasiona kopru, goździki, pałeczki cynamonu, ziele angielskie, owoce jałowca, kardamon, suszony korzeń imbiru
Zioła (suszone): rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia
Kwiaty (suszone): róża, lawenda, rumianek, jaśmin, hibiskus, fiołek
2

Sposób przygotowania:
Wybrane kwiaty, przyprawy lub zioła umieść w czystym słoiku i zalej ciepłym, ale nie gorącym miodem. Szczelnie zakręć słoik i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres 1-2 tygodni. Co jakiś czas sprawdzaj smak miodu. Jeśli okaże się, że jest odpowiednio intensywny przed upływem wyznaczonego czasu, odcedź dodatki wcześniej.
Przecedź miód przez drobne sitko. Gdy lekko go podgrzejesz, będzie to dużo łatwiejsze.
Gotowy miód przechowuj w ciemnym miejscu. Zachowa swój smak na długo.
Wybrane kwiaty, przyprawy lub zioła umieść w czystym słoiku i zalej ciepłym, ale nie gorącym miodem. Szczelnie zakręć słoik i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres 1-2 tygodni. Co jakiś czas sprawdzaj smak miodu. Jeśli okaże się, że jest odpowiednio intensywny przed upływem wyznaczonego czasu, odcedź dodatki wcześniej.
Przecedź miód przez drobne sitko. Gdy lekko go podgrzejesz, będzie to dużo łatwiejsze.
Gotowy miód przechowuj w ciemnym miejscu. Zachowa swój smak na długo.
3

Dodatkowe wskazówki
Jeśli podgrzejesz miód, zanim dodasz do niego zioła lub kwiaty, szybciej naciągnie on ich aromatem. Wystarczy, że umieścisz słoik z miodem w ciepłej wodzie. Pamiętaj, że temperatura miodu nie może przekroczyć 60°C. W przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
Należy używać wyłącznie suszonych kwiatów i ziół, ponieważ świeże mogłyby zapleśnieć i skazić miód. Jednak im świeższe dodatki, tym szybciej miód przejmuje ich aromat.
Jeśli podgrzejesz miód, zanim dodasz do niego zioła lub kwiaty, szybciej naciągnie on ich aromatem. Wystarczy, że umieścisz słoik z miodem w ciepłej wodzie. Pamiętaj, że temperatura miodu nie może przekroczyć 60°C. W przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
Należy używać wyłącznie suszonych kwiatów i ziół, ponieważ świeże mogłyby zapleśnieć i skazić miód. Jednak im świeższe dodatki, tym szybciej miód przejmuje ich aromat.