zielony sok warzywno-owocowy

Jak zrobić sok z zielonych warzyw i owoców?
JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl

Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Nie za słodki, z wyraźnym akcentem selera i imbiru, doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Seler naciowy - będący jednym ze składników soku, to jedno z najbogatszych źródeł sodu. Sok wychodzi więc nieco słony. Można go jednak zneutralizować zamieniając jabłka na pomidory, a imbir na ćwiartkę cebuli. Ale po co kombinować. Oryginalny zielony sok owocowo-warzywny jak dla mnie smakuje wspaniale.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
6-8 liści jarmużu, 4 łodygi selera naciowego, 2 zielone jabłka (obrane), 1 cytryna (bez skórki i pestek), 8-10 cm kawałek korzenia imbiru (obrany)

1
Owoce i warzywa opłucz i osusz. Obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
2
Za pomocą wyciskarki, sokowirówki lub blendera wyciśnij z nich sok. W ostatnim przypadku trzeba go będzie odcisnąć z pulpy powstałej ze zmiksowania owoców. Podawaj od razu.
3
Otrzymany według tego przepisu sok nie jest słodki. Wprost przeciwnie – jest cierpki i gęsty. Jeśli chcesz, możesz złagodzić jego smak, dodając do niego pomarańcze lub gruszkę.
4
Inna modyfikacja: zamień jabłka na pomidory, a imbir zastąp 1/4 cebuli. Uzyskasz smaczny i zdrowy sok warzywny.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie