sok warzywny na przeziębienie

3 przepisy na sok warzywny na przeziębienie

ZnachorZnachor - specjalista Tipy.pl
sok warzywny na przeziębienie
1 z 4
W tej poradzie znajdziesz trzy przepisy na soki warzywno-owocowe, które pomogą ci pokonać przeziębienie i grypę. Możesz modyfikować je według swoich potrzeb stosując się do trzech podstawowych zasad. Po pierwsze potrzebujesz bazy – owoców lub warzyw, z których można uzyskać dużo soku (ogórek, seler naciowy, marchew, jabłka). Drugi element to bogate źródło witamin (buraki, zielone warzywa, owoce). Trzeci składnik to aromat (zioła, przyprawy). Do warzyw wspomagających odporność zaliczamy: buraki, marchewkę, ogórka, seler, jarmuż i szpinak. W soku na przeziębienie nie powinno też zabraknąć takich owoców jak jabłka, cytrusy i owoce leśne. Trzy gotowe przepisy uwzględniające te uwagi znajdziesz poniżej.
1
sok z buraków na przeziębienie
Sok z buraków, ogórków i jabłek

Buraki zawierają składnik fitoodżywczy o nazwie betanina (czerwień buraczana). Ma on silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i detoksykujące. Witamina C, której źródłem są jabłka i szpinak wzmacnia odporność. Razem stanowią skuteczny i smaczny sposób na pokonanie przeziębienia i grypy.

Składniki:
1 duży burak, 1 zielone jabłko, garść świeżych liści szpinaku, 2 ogórki

Warzywa i owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki, sokowirówki lub blendera. W ostatnim przypadku odcedź go z powstałej po zmiksowaniu składników pulpy.
2
sok z granatu i cytrusów na przeziębienie
Sok z granatu, cytrusów i jarmużu

Grejpfruty i cytryny to doskonałe źródło witaminy C. Glukoza z nasion granatu doda energii i pomoże zebrać siły do walki z chorobą. Jarmuż jest natomiast znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Składniki:
1 granat (a dokładnie jego nasiona), 2 grejpfruty, 1 cytryna, pęczek świeżego jarmużu

Cytrusy obierz ze skórki i podziel na mniejsze części. Dodaj nasiona granatu i jarmuż. Wyciśnij sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Możesz też użyć blendera i odcisnąć powstałą pulpę przez gęste sitko.
3
sok z kabaczka i cytryny na przeziębienie
Sok z kabaczka, cytryny i imbiru

Kabaczek jest dobrym źródłem beta-karotenu i kwasów tłuszczowych Omega-3, ma działanie przeciwzapalne. Dodatek imbiru sprawia, że sok ma właściwości rozgrzewające i napotne. Cytryna dostarcza sporej dawki witaminy C, kurkuma pomaga zwalczyć stan zapalny.

Składniki:
1 średniej wielkości kabaczek (obrany, pestki usunięte), 2 cytryny, 5 cm kawałek korzenia imbiru (obrany ze skórki), 2 łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

tyna
10.03.2017
a na kilka dni jak przechowc,surwy sok czy przeotowany
eg
15.10.2015
Jak zawsze tutaj, słabe porady - nieprzygotowane merytorycznie, zrobione tylko w celu nabicia reklam. Żenada.
kazek
15.10.2015
Dlaczego koniecznie trzeba wyciskać sok, a nie wykorzystać również cały mus owocowo-warzywny w postaci smoothie ?
irmina321
14.10.2015
W tytule imbir, w przepisie kurkuma. Oba działają przeciwzapalnie, ale co lepsze ?