pączki dyniowe

Jak zrobić pączki dyniowe z piekarnika?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
pączki dyniowe
1 z 7
Jesienią dynia gra w kuchni pierwszoplanową rolę. Gdy znudzą nam się zupy, kremy i musy z dyni, czas wypróbować smaczne i niskokaloryczne pączki. Pieczone, a nie smażone – z dodatkiem korzennych przypraw, stanowią idealną przekąskę na chłodne jesienne wieczory. Warto przygotować je nie tylko z okazji Halloween czy Tłustego Czwartku. Dyniowe kuleczki wywołają uśmiech na twojej twarzy w każdy, nawet najbardziej powszedni dzień.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 3/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki goździków, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3/4 szklanki puree z dyni (zrobione według tego przepisu lub z puszki), 1/2 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, do posypania: 115g roztopionego masła, 2/3 szklanki drobnego cukru, 2 łyżki cynamonu

1
pączki dyniowe - krok 1
Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę na miniaturowe muffinki natłuść masłem lub tłuszczem w sprayu. Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w miseczce.
2
pączki dyniowe - krok 2
W osobnej miseczce wymieszaj składniki mokre (olej, jajko, ekstrakt waniliowy, puree z dyni i mleko).
3
pączki dyniowe - krok 3
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. Miksuj je tylko do czasu, aż się połączą (nie dłużej, bo ciasto będzie zbite i twarde).
4
pączki dyniowe - krok 4
Za pomocą gałkownicy nakładaj ciasto do otworów formy na mini muffinki. Wypełnij je niemalże całkowicie.
5
pączki dyniowe - krok 5
Włóż formę na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie roztop masło. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z cynamonem.
6
pączki dyniowe - krok 6
Poczekaj, aż dyniowe kulki nieco ostygną. Następnie zanurzaj je w roztopionym maśle i obtaczaj w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Strona 1 z 7

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie