sok z jabłka i imbiru

3 zdrowe koktajle na jesień - przepisy

ZnachorZnachor - specjalista Tipy.pl
sok z jabłka i imbiru
1 z 4
Jesień to trudna pora dla twojej skóry, układu odpornościowego i samopoczucia. Krótszy dzień, ostre powietrze, zmiana diety związana z ograniczoną ilością owoców i warzyw – wszystko to może niekorzystnie odbić się na twoim zdrowiu. Ratunek niosą domowe soki owocowo-warzywne. Marchewka, ogórek, imbir, jabłko, pietruszka, cytryna – to obowiązkowy zestaw, który pozwoli ci utrzymać organizm w świetnej formie. Przepisy na trzy zdrowe koktajle zawierające wymienione przed chwilą produkty znajdziesz poniżej.
1
sok z marchwi i imbiru
Sok z marchwi i imbiru

Marchewka to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i kilku form karotenu, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Seler to źródło błonnika, a ogórek – witaminy K, która korzystnie wpływa na zdrowie kości. Imbir dodaje smaku i rozgrzewa. Obecnie prowadzone są badania nad jego wpływem na leczenie guzów nowotworowych.

Składniki:
2 marchewki, 6 łodyg selera naciowego, 1 ogórek, 5 cm kawałek korzenia imbiru

Warzywa opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki.
2
sok z jabłka i imbiru
Sok z jabłka i imbiru

Jabłka zawierają dużo błonnika i witaminy C. Substancje fitochemiczne zawarte w ich skórce uważane są za działające przeciwnowotworowo. Cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również owoc o działaniu przeciwbakteryjnym. Pieprz cayenne oczyszcza organizm i poprawia krążenie. Woda kokosowa pomaga szybciej się nasycić, nawilża lepiej, niż zwykła woda i przyczynia się do utrzymania prawidłowej wagi.

Składniki:
1 jabłko, 1 ogórek, sok z 1 cytryny, 3 cm kawałek korzenia imbiru, szczypta pieprzu cayenne, 60 ml wody kokosowej

Ogórka obierz i pokrój. Jabłko dokładnie umyj i usuń gniazdo nasienne. Wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Dodaj do niego sok z cytryny, szczyptę pieprzu cayenne i 60 ml wody kokosowej. Wymieszaj.
3
sok z zielonego jabłka i boćwiny
Sok z zielonego jabłka i boćwiny

Prócz bogatych w witaminę C jabłka i cytryny, koktajl ten zawiera również boćwinę, która dostarcza bardzo dużej ilości witaminy K, błonnika oraz witamin A i C. Truskawki są źródłem przeciwutleniaczy i biotyny, która wzmacnia włosy i paznokcie.

Składniki
1 zielone jabłko, pęczek boćwiny, 1/2 szklanki truskawek, pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Wymieszaj z sokiem z jednej cytryny.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Jola
21.11.2018
Na odporność najlepsze są naturalne witaminy. Czerpię witaminy z soków warzywno-owocowych. Piję soki wg. porad i to działa. Dobre zdrowie, młody wygląd i wigor są tego dowodem. Do tego wolny czas ,spędzam aktywnie na świeżym powietrzu.
nowotfur
06.10.2015
@ tipy.ignoranteria.
Sok z marchwi i imbiru.
Obecnie prowadzone są badania nad jego wpływem na leczenie guzów nowotworowych.
Czy wyniki tych badań będą znane światu przed rokiem 2050?
zdrowa
06.10.2015
Ja też robię bombę energetyczną mój przepis:jabłko zielone, 2 brykiety z brokuł( mrożone),garść szpinaku , garść zielonej pietruszki, sok z 1 cytryny, wszystko miksuje z wodą mineralną i piję , energia na cały dzień . To dla tych co ciągle śpią lub mają niedobór żelaza pozdrawiam
msz
06.10.2015
tyle tylko, że te warzywa same w sobie mają tyle chemii by skutecznie nas podruć a nie postawić na nogi