marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?
jeanny - specjalista Tipy.pl

Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
50 dag jabłek, 40 dag pigwy, 1 ½ szklanki wody, 50 dag cukru kryształu, szczypta lub dwie cynamonu

1
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym rozgotuj je odrobiną wody. Jeśli chcesz możesz je jeszcze dodatkowo zmiksować, niemniej jednak nie jest to konieczne.
2
Pigwę pokrój, oczyść z twardych części, zalej wodą i rozgotuj przez kilka minut. Następnie przetrzyj ją przez sitko.
3
Tak powstałe przeciery połącz ze sobą, dodaj cukier i cynamon.
4
Gotuj aż mieszanina odpowiednio zgęstnieje i nabierze pożądanej konsystencji. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

ela
18.07.2016
pigwa właściwa czyli wyglądająca jak jabłko nigdy nie rozgotuje się w kilka minut !
chyba, że chodzi o pigwowiec czyli jak takie małe śliwki to owszem. pigwa właściwa jest bardzo twarda.