olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
olej z chili
1 z 5
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 szklanka suszonej papryczki chili (drobno pokrojonej), 5 szklanki oleju słonecznikowego (lub oliwy)

1
olej z chili - krok 1
W średniej wielkości rondelku podgrzej olej do czasu, aż na jego powierzchni zaczną się tworzyć małe pęcherzyki powietrza.
2
olej z chili - krok 2
Wówczas całkowicie skręć ogień i wrzuć na patelnię chili. Poczekaj, aż gorący olej wchłonie ich aromat.
3
olej z chili - krok 3
Gdy olej będzie już tylko lekko ciepły, przelej go do wysterylizowanej półlitrowej butelki.
4
olej z chili - krok 4
Zakręć i pozostaw w chłodnym, ciemnym miejscu na 1-2 tygodnie. Po tym czasie będzie się nadawał do użycia.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie