ajerkoniak przepis

Jak zrobić ajerkoniak?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Zamiast kupować ajerkoniak proponuję wykonać go własnoręcznie. Gdy już raz w nim zasmakujesz, z pewnością nie sięgniesz nigdy więcej po sklepowy. Jego wykonanie wymaga trochę czasu, ale nie pożałujesz ani chwili jak już go spróbujesz. Poniżej zamieszczam instrukcję.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 szklanki mleka,
* 5 goździków korzennych,
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
* 12 żółtek,
* 1,5 szklanki cukru,
* 2 ½ szklanki delikatnego rumu,
* 4 szklanki śmietanki,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej.

1
Połącz mleko goździki, cynamon i pół łyżeczki wanilii w garnku, następnie podgrzej na małym gazie przez 5 minut. Ostrożnie zagotuj całość.
2
W dużej misce połącz i utrzyj żółtka z cukrem. Ucieraj aż otrzymasz puszysta konsystencję (jak kogel-mogel).
3
Wlewaj pomału gorące mleko do jaj, cały czas "wcierając" je w żółtka. Przelej z powrotem do garnka.
4
Całość ciągle mieszaj na średnim ogniu przez około 3 minuty lub aż masa zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania. Przecedź albo wyłów goździki. Pozostaw do ostygnięcia na koło 1 godzinę.
5
Dolej do masy rumu, śmietanki, dodaj pozostałą wanilię, gałkę i zamieszaj. Włóż do lodówki na noc i dopiero po schłodzeniu możesz się delektować cudownym smakiem.

Powiązane porady

Smażenie karpia
Barszcz czerwony z uszkami
Śledź w oleju

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie