Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

15 pomysłów na wykorzystanie resztek wina
Dd - specjalista Tipy.pl
3

Mule
Miłośnicy owoców morza pokochają smak muli gotowanych z dodatkiem białego wina. Będzie to idealny pomysł na wykwintną kolację lub danie na przyjęcie. Przygotowanie tych małży jest niezwykle proste. Namocz 800 g świeżych muli w chłodnej wodzie i pozostaw na 20 minut.
Po tym czasie opłucz dokładnie i odrzuć wszystkie popękane okazy. Jeżeli zauważysz, że któreś muszle są otwarte to odłóż je, jeżeli po kilku minutach nie zamkną się należy je odrzucić (w przypadku świeżych muli otwarte lub popękane okazy mogą okazać się zepsute, a to prosta droga do zatrucia), pozostałe oczyść z wszystkich elementów wystających z muszli. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, dodaj 2 drobno pokrojone szalotki i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Podduś całość około 2-3 minut. Dolej 250 ml białego wytrawnego wina i zagotuj doprawiając solą i pieprzem. Wsyp małże i gotuj pod przykryciem przez około 5-6 minut mieszając co jakiś czas. Kiedy wszystkie muszle będą otwarte to znak, że małże są gotowe (jeżeli znajdziesz jakąś nieotwartą sztukę odrzuć ją). Małże podawaj posypane natką z pietruszki i z bagietką czosnkową.
Miłośnicy owoców morza pokochają smak muli gotowanych z dodatkiem białego wina. Będzie to idealny pomysł na wykwintną kolację lub danie na przyjęcie. Przygotowanie tych małży jest niezwykle proste. Namocz 800 g świeżych muli w chłodnej wodzie i pozostaw na 20 minut.
Po tym czasie opłucz dokładnie i odrzuć wszystkie popękane okazy. Jeżeli zauważysz, że któreś muszle są otwarte to odłóż je, jeżeli po kilku minutach nie zamkną się należy je odrzucić (w przypadku świeżych muli otwarte lub popękane okazy mogą okazać się zepsute, a to prosta droga do zatrucia), pozostałe oczyść z wszystkich elementów wystających z muszli. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, dodaj 2 drobno pokrojone szalotki i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Podduś całość około 2-3 minut. Dolej 250 ml białego wytrawnego wina i zagotuj doprawiając solą i pieprzem. Wsyp małże i gotuj pod przykryciem przez około 5-6 minut mieszając co jakiś czas. Kiedy wszystkie muszle będą otwarte to znak, że małże są gotowe (jeżeli znajdziesz jakąś nieotwartą sztukę odrzuć ją). Małże podawaj posypane natką z pietruszki i z bagietką czosnkową.
4

Lody na patyku
W upalne sobotnie wieczory możesz podać nietypowego drinka. Zrób lody na patyku z czerwonego wina. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku truskawek, odrobinę octu balsamicznego, cukier puder i dobre czerwone wino. Truskawki rozgnieć, połącz z pozostałymi składnikami i przenieś do foremki na lody. Zamroź kilka godzin przed podaniem.
W upalne sobotnie wieczory możesz podać nietypowego drinka. Zrób lody na patyku z czerwonego wina. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku truskawek, odrobinę octu balsamicznego, cukier puder i dobre czerwone wino. Truskawki rozgnieć, połącz z pozostałymi składnikami i przenieś do foremki na lody. Zamroź kilka godzin przed podaniem.
5

Kąpiel w winie
Wino jest źródłem przeciwutleniaczy, które mają niezwykle korzystne działanie na skórę. Dodaj kieliszek wina do kąpieli, co sprawi, że twoja skóra stanie się odżywiona, sprężysta i nawilżona. Wino pomaga również w walce z cellulitisem, a ty po takiej kąpieli poczujesz jak wypełnia cię energia.
Wino jest źródłem przeciwutleniaczy, które mają niezwykle korzystne działanie na skórę. Dodaj kieliszek wina do kąpieli, co sprawi, że twoja skóra stanie się odżywiona, sprężysta i nawilżona. Wino pomaga również w walce z cellulitisem, a ty po takiej kąpieli poczujesz jak wypełnia cię energia.
6

Sos do makaronu
Idealnym sposobem wykorzystania resztek wina jest dodanie go do gotowanego jedzenia. Jednym z przykładów jest sos do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest niezwykle proste. Na średniej wielkości patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, dodaj 2 drobno pokrojone cebule i podduś przez chwilkę. Następnie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj puszkę pomidorów, odrobinę wina czerwonego, łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, Na koniec dopraw solą pieprzem i słodką papryką.
Idealnym sposobem wykorzystania resztek wina jest dodanie go do gotowanego jedzenia. Jednym z przykładów jest sos do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest niezwykle proste. Na średniej wielkości patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, dodaj 2 drobno pokrojone cebule i podduś przez chwilkę. Następnie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj puszkę pomidorów, odrobinę wina czerwonego, łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, Na koniec dopraw solą pieprzem i słodką papryką.
7

Kostki lodu z wina
Jeżeli akurat nie masz gdzie dodać resztki wina, możesz wlać ją do foremek na lód i zamrozić. W ten sposób wino się nie zepsuje, a ty możesz użyć takiej kostki do wszystkich potraw w których składnikiem jest właśnie wino. W upalne dni idealnym rozwiązaniem z wykorzystaniem takich kostek lodu będzie przepyszna sangria.
Jeżeli akurat nie masz gdzie dodać resztki wina, możesz wlać ją do foremek na lód i zamrozić. W ten sposób wino się nie zepsuje, a ty możesz użyć takiej kostki do wszystkich potraw w których składnikiem jest właśnie wino. W upalne dni idealnym rozwiązaniem z wykorzystaniem takich kostek lodu będzie przepyszna sangria.
8

Ocet winny
Z resztek czerwonego wina w łatwy sposób możesz zrobić ocet winny. Wystarczy że szklankę wina wlejesz do miski o dużej powierzchni. Dodasz 3 łyżki gotowego octu, a następnie przykryjesz gazą i szczelnie zamkniesz otwór. Co jakiś czas wstrząśnij delikatnie mieszaninę. Po około 3 tygodniach ocet będzie gotowy.
Z resztek czerwonego wina w łatwy sposób możesz zrobić ocet winny. Wystarczy że szklankę wina wlejesz do miski o dużej powierzchni. Dodasz 3 łyżki gotowego octu, a następnie przykryjesz gazą i szczelnie zamkniesz otwór. Co jakiś czas wstrząśnij delikatnie mieszaninę. Po około 3 tygodniach ocet będzie gotowy.
11

Koktajl z wina
Mimoza to drink z białego wina musującego z sokiem pomarańczowym. Idealne połączenie na przyjęcie w ogrodzie, czy na spotkanie ze znajomymi. Aby przygotować tego lekkiego drinka zmieszaj ⅓ szklanki schłodzonego białego, wytrawnego wina musującego z ⅓ szklanki soku pomarańczowego. Podawaj w kieliszkach do szampana udekorowanych plasterkiem pomarańczy.
Mimoza to drink z białego wina musującego z sokiem pomarańczowym. Idealne połączenie na przyjęcie w ogrodzie, czy na spotkanie ze znajomymi. Aby przygotować tego lekkiego drinka zmieszaj ⅓ szklanki schłodzonego białego, wytrawnego wina musującego z ⅓ szklanki soku pomarańczowego. Podawaj w kieliszkach do szampana udekorowanych plasterkiem pomarańczy.
13

Pijane lizaki z czerwonego wina
Ten lizak dla dorosłych będzie świetnym sposobem na wykorzystanie resztek wina. 1,5 szklanki wina zredukuj na małym ogniu do około ⅓ szklanki. W rondelku połącz ¾ szklanki cukru, 3 łyżki syropu kukurydzianego, ⅛ łyżeczki soli i ekstrakt ze zredukowanego wina.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj aż temperatura nie osiągnie około 150 stopni. Następnie zdejmij rondelek z ognia, natłuść foremki i rozlej masę, a następnie umieść patyczki do lizaków. Pozostaw cukierki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc). Lizaki przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.
Ten lizak dla dorosłych będzie świetnym sposobem na wykorzystanie resztek wina. 1,5 szklanki wina zredukuj na małym ogniu do około ⅓ szklanki. W rondelku połącz ¾ szklanki cukru, 3 łyżki syropu kukurydzianego, ⅛ łyżeczki soli i ekstrakt ze zredukowanego wina.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj aż temperatura nie osiągnie około 150 stopni. Następnie zdejmij rondelek z ognia, natłuść foremki i rozlej masę, a następnie umieść patyczki do lizaków. Pozostaw cukierki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc). Lizaki przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.
15

Marynata z winem
Jeżeli jesteś miłośnikiem gotowania, to z pewnością przypadnie ci do gustu wykorzystanie resztek wina do stworzenia marynaty do mięsa. Możesz połączyć ją z wybranymi ziołami i przyprawami. Nie bój się eksperymentować, zaufaj swojej intuicji i stwórz swoją własną marynatę z winem do mięs .
Jeżeli jesteś miłośnikiem gotowania, to z pewnością przypadnie ci do gustu wykorzystanie resztek wina do stworzenia marynaty do mięsa. Możesz połączyć ją z wybranymi ziołami i przyprawami. Nie bój się eksperymentować, zaufaj swojej intuicji i stwórz swoją własną marynatę z winem do mięs .