perfekcyjna pani domu w kuchni

11 kuchennych trików, które ułatwią ci życie

Dd - specjalista Tipy.pl
perfekcyjna pani domu w kuchni
1 z 12
Gotowanie wcale nie musi być trudnym wyzwanie. Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem w kuchni podpowiemy ci jak radzić sobie z obróbką prostych produktów kulinarnych, ich wykorzystaniem i zwykłymi kuchennymi czynnościami. Oto lista 11 trików, które możesz wykorzystać w kuchni i znacznie ułatwią ci życie.
1
triki kuchenne - krok 1
Do krojenia kukurydzy użyj dwóch misek

Jeżeli chcesz podzielić ugotowaną kukurydzę na ziarenka włóż mniejszą miskę do dużej, oprzyj na niej kolbę i obkrawaj kukurydzę od góry do dołu. Ten trik pozwoli ci szybko obrać kukurydzę, a żadne ziarenko nie spadnie poza miskę.
2
triki kuchenne - krok 2
Oddziel sałatę od głąba

Aby szybko i bezproblemowo oddzielić liście sałaty, złap są mocno dwoma rękami, a następnie uderz w deskę od strony głąba. Następnie złap trzon, obróć go i wyciągnij. W ten szybki i łatwy sposób masz obraną całą główkę.
3
triki kuchenne - krok 3
Ugotuj makaron w mgnieniu oka

Może wydać ci się to dziwne, ale jeżeli namoczysz makaron na kilka godzin przed podaniem w szczelnie zamykanym pojemniku (lub torebce strunowej), to po tym czasie wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i pozostawisz na kilka chwil, a makaron będzie gotowy. Możesz również namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu, a spokojnie dojdzie, będzie miękki i sprężysty.
4
triki kuchenne - krok 4
Usuń pestkę z avocado

Avocado to niezwykle zdrowy owoc, który możesz użyć do przygotowania zarówno deserów, dodatków do dań głównych czy przystawek. Pamiętaj, aby zawsze wybierać avocado, które jest na tyle miękkie, że delikatnie ugina się pod palcami. Aby je przyrządzić przekrój owoc na pół (okrajając dookoła pestki), rozłóż i chwyć stabilnie połówkę w której pozostała pestka. Ostrym nożem uderz w pestkę, aby lekko wbił się w nią i obróć nóż delikatnie wokół własnej osi. Pestka pozostanie na nożu.
5
triki kuchenne - krok 5
Pokrój avocado

Avocado ma śliską, tłustą teksturę. Ciężko jest więc pokroić je na w miarę równe kawałki. Aby to zrobić pokrój owoc zanim wyciągniesz miąższ ze skórki. Uważaj, aby nie skaleczyć palców i nie przeciąć skórki, bo usuwanie jej z małych kawałków avocado może okazać się trudne.
6
triki kuchenne - krok 6
Połóż wilgotny ręcznik pod deskę do krojenia

Aby deska do krojenia nie jeździła po całym blacie, połóż pod nią zwilżony ręcznik lub ścierkę. Równie dobrze możesz użyć papierowego ręcznika. Deska będzie stabilnie trzymała się w miejscu, a ty możesz zająć się krojeniem.
7
triki kuchenne - krok 7
Użyj łyżki do obierania kiwi

Jeżeli jesteś miłośnikiem kiwi, to z pewnością wiesz jak bogatym w witaminę C jest owocem. Twarda skórka jest jednak nie łatwym wyzwaniem do obierania. Do tego celu użyj łyżeczki. Odkrój plasterek kiwi, a następnie wsuń łyżeczkę wzdłuż skórki, okręć ją wokół owocu i gotowe.
8
triki kuchenne - krok 8
Zamroź masło przed starciem

Jeżeli choć raz próbowałeś zetrzeć masło na tarce, to wiesz jak trudne to zadanie. Aby ułatwić sobie życie, przed starciem umieść kostkę masła na kilka godzin w zamrażarce, gdy będzie już twarda, możesz przejść do tarcia. Zobaczysz, jak łatwo pójdzie tym razem.
9
triki kuchenne - krok 9
Krój pomidorki koktajlowe pod przykrywką

Pomidorki koktajlowe są dodatkiem do wielu potraw. Jednak aby zaoszczędzić czas na krojenie każdego z osobna, przekrój wszystkie razem. Ułóż pomidory obok siebie, a następnie przykryj płaską pokrywką, dociśnij lekko i przekrój. Kilka sekund i gotowe.
10
triki kuchenne - krok 10
Usmaż cebulę z sodą

Lubisz używać karmelizowanej cebuli lub przygotowujesz danie, w którym jest ona wymagana? Smażenie cebuli na złocisty kolor zajmie ci o połowę mniej czasu, jeżeli dodasz odrobinę sody oczyszczonej. Nie zmieni ona smaku, ale znacznie przyspieszy czas przygotowania.
11
triki kuchenne - krok 11
Obierz kukurydzę z łusek

Aby szybko obrać kukurydzę z łusek i włókien, umieść ją na kilkanaście sekund w kuchence mikrofalowej. Po wyciągnięciu złap za górną część i energicznie wstrząśnij. Kolba wysunie się bez oporów i bez śladów włókien.
Strona 1 z 12

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie