Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieGotowanie i PieczeniePodstawy gotowania11 kuchennych trików, które ułatwią ci życie

11 kuchennych trików, które ułatwią ci życie
Dd - specjalista Tipy.pl
3

Ugotuj makaron w mgnieniu oka
Może wydać ci się to dziwne, ale jeżeli namoczysz makaron na kilka godzin przed podaniem w szczelnie zamykanym pojemniku (lub torebce strunowej), to po tym czasie wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i pozostawisz na kilka chwil, a makaron będzie gotowy. Możesz również namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu, a spokojnie dojdzie, będzie miękki i sprężysty.
Może wydać ci się to dziwne, ale jeżeli namoczysz makaron na kilka godzin przed podaniem w szczelnie zamykanym pojemniku (lub torebce strunowej), to po tym czasie wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i pozostawisz na kilka chwil, a makaron będzie gotowy. Możesz również namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu, a spokojnie dojdzie, będzie miękki i sprężysty.
4

Usuń pestkę z avocado
Avocado to niezwykle zdrowy owoc, który możesz użyć do przygotowania zarówno deserów, dodatków do dań głównych czy przystawek. Pamiętaj, aby zawsze wybierać avocado, które jest na tyle miękkie, że delikatnie ugina się pod palcami. Aby je przyrządzić przekrój owoc na pół (okrajając dookoła pestki), rozłóż i chwyć stabilnie połówkę w której pozostała pestka. Ostrym nożem uderz w pestkę, aby lekko wbił się w nią i obróć nóż delikatnie wokół własnej osi. Pestka pozostanie na nożu.
Avocado to niezwykle zdrowy owoc, który możesz użyć do przygotowania zarówno deserów, dodatków do dań głównych czy przystawek. Pamiętaj, aby zawsze wybierać avocado, które jest na tyle miękkie, że delikatnie ugina się pod palcami. Aby je przyrządzić przekrój owoc na pół (okrajając dookoła pestki), rozłóż i chwyć stabilnie połówkę w której pozostała pestka. Ostrym nożem uderz w pestkę, aby lekko wbił się w nią i obróć nóż delikatnie wokół własnej osi. Pestka pozostanie na nożu.
7

Użyj łyżki do obierania kiwi
Jeżeli jesteś miłośnikiem kiwi, to z pewnością wiesz jak bogatym w witaminę C jest owocem. Twarda skórka jest jednak nie łatwym wyzwaniem do obierania. Do tego celu użyj łyżeczki. Odkrój plasterek kiwi, a następnie wsuń łyżeczkę wzdłuż skórki, okręć ją wokół owocu i gotowe.
Jeżeli jesteś miłośnikiem kiwi, to z pewnością wiesz jak bogatym w witaminę C jest owocem. Twarda skórka jest jednak nie łatwym wyzwaniem do obierania. Do tego celu użyj łyżeczki. Odkrój plasterek kiwi, a następnie wsuń łyżeczkę wzdłuż skórki, okręć ją wokół owocu i gotowe.