Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieGotowanie i PieczenieTechniki gotowaniaZaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

Zaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

3

Dlaczego to działa?
Uważa się, że nadmiar cukru we krwi zostaje przez organizm zmagazynowany w postaci tłuszczu. Ryż zbudowany jest z dwóch rodzajów skrobi – opornej oraz szybko przyswajalnej. Ponieważ nasz organizm nie wydziela enzymów potrzebnych do strawienia skrobi opornej, nie może ona przedostać się do krwiobiegu i zostać zmagazynowana w postaci tłuszczu.
Dodatek oleju kokosowego sprawia, że również część granulek szybko przyswajalnej skrobi staje się oporna na działanie enzymów trawiennych. Schłodzenie ryżu przez okres 12 godzin zwiększa oporność skrobi, a jednocześnie zmniejsza ilość wchłoniętych przez organizm kalorii.
Uważa się, że nadmiar cukru we krwi zostaje przez organizm zmagazynowany w postaci tłuszczu. Ryż zbudowany jest z dwóch rodzajów skrobi – opornej oraz szybko przyswajalnej. Ponieważ nasz organizm nie wydziela enzymów potrzebnych do strawienia skrobi opornej, nie może ona przedostać się do krwiobiegu i zostać zmagazynowana w postaci tłuszczu.
Dodatek oleju kokosowego sprawia, że również część granulek szybko przyswajalnej skrobi staje się oporna na działanie enzymów trawiennych. Schłodzenie ryżu przez okres 12 godzin zwiększa oporność skrobi, a jednocześnie zmniejsza ilość wchłoniętych przez organizm kalorii.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (4)
adamray
11.01.2016Najlepszy sposób - zjadać o połowę mniej. Sto procent pewności !
El kucharro
11.01.201620-30min? To bedzie packa! 14 min pod szczelnym przykryciem i 10min odstawić aby ryż wchłonną pare
ja
11.01.2016Znam znacznie prostszy i szybszy sposób na obniżenie kaloryczności ryżu o połowę - zjeść go o połowę mniej...
xsoll
11.01.2016a nie lepiej zjeść o polowe mniej