Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić grzane wino żurawinowe?
Prohibicja - specjalista Tipy.pl

Grzane wino w takiej odsłonie zaskoczy nawet największych koneserów. Słodko-cierpki smak żurawiny, korzenny aromat przypraw, orzeźwiająca nuta cytrusów i cydru – a to wszystko połączone czerwonym winem. Lepszej kombinacji sobie nie wyobrażam. A wy?
P
Rzeczy, których potrzebujesz
750 ml czerwonego wina, 6 szklanek cydru jabłkowego, 1 pałeczka cynamonu, szczypta mielonych goździków, 2 duże pomarańcze (+ kilka plasterków do dekoracji),1 duża cytryna, 7 łyżeczek cukru (lub w zależności od potrzeb), 1 szklanka owoców świeżej żurawiny
1
Wino wlej do garnka i umieść na średnim ogniu. Powoli dodaj do niego cydr. Całość podgrzej wraz z cynamonem i goździkami.
2
Cytrynę i pomarańcze dokładnie wyszoruj i wyparz. Przekrój je na pół i wyciśnij sok do garnka. Wrzuć do niego również wymyte skórki cytrusów. Dodaj cukier i żurawinę. Wymieszaj.
3
Całość gotuj na średnim ogniu przez około 85 minut. Jeśli chcesz, dodaj więcej cukru.
4
Gdy grzaniec będzie gotowy, wyciśnij sok z owoców żurawiny dociskając je do brzegu garnka. Odcedź wino.
5
Podawaj udekorowane świeżą żurawiną, pałeczką cynamonu i plasterkiem pomarańczy.