Boże Narodzenie
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Inne Święta i Uroczystości
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta
Strona głównaUroczystościBoże NarodzeniePrzepisy świąteczneJak zrobić kokosowy ajerkoniak (Coquito)?

Jak zrobić kokosowy ajerkoniak (Coquito)?
Dd - specjalista Tipy.pl
Nie każdy lubi smak świątecznego ajerkoniaku. Jeżeli i ty należysz do tej grupy, to mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Zrób likier jajeczno kokosowy. Każdy miłośnik kokosu pokocha ten przepis. Likier podawaj potrzepany odrobiną zmielonego cynamonu dla pogłębienia smaku.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
360 ml mleka zagęszczonego, 3 duże żółtka z jajka, około 450 ml słodzonego mleka skondensowanego, ¾ łyżeczki mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ⅛ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 400 ml mleka kokosowego, biały rum, brandy, bourbon lub inny rodzaj alkoholu, szczypta mielonego cynamonu do ozdoby gotowego likieru.
2
Zagotowany krem po przestudzeniu przelej do blendera i dodaj słodzone mleko skondensowane, gałkę muszkatołową i ekstrakt kokosowy. Wymieszaj całość na wysokich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie puszysta pianka.
3
Połowę mieszaniny odlej do dużej miski. Do blendera dolej mleko kokosowe. Mieszaj aż pianka połączy się z mlekiem kokosowym. Następnie mieszankę wlej do miski z resztą masy. Delikatnie wymieszaj całość trzepaczką, aby obie części dokładnie się pomieszały.
4

Miskę przykryj folią aluminiową i umieść w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem pomieszaj masę z wybranym alkoholem. Tradycyjnie używany jest biały rum, jeżeli wolisz jednak inną opcję, możesz dostosować likier do twoich upodobań. Koktajl podawaj potrzepany odrobiną cynamonu lub z laską cynamonu zanurzoną w szklance.