Mak na nadzienie makowe

Jak sparzyć mak na nadzienie makowe?

tradycja - specjalista Tipy.pl
Mak na nadzienie makowe
1 z 4
Święta bez wypieków z makiem, tracą na wartości. Ciasto z makiem można upiec na cieście drożdżowym lub krucho-drożdżowym. Jest ono niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Lecz nie od ciasta zależy smak naszych wypieków, a nadzienia. Poniżej przepis na tradycyjne nadzienie makowe.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 300g maku,
* 1 litr przegotowanego mleka
* 100g masła
* pół szklanki miodu
* 100g migdałów i wyłuskanych orzechów włoskich
* 50 g orzechów laskowych
* 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
* 2-3 figi
* 4 łyżki rodzynków
* szklanka cukru
* 3 jajka
* kieliszek rumu
* laska wanilii

1
Parzenie maku
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem. Gotować około 40 minut na małym ogniu. Mak powinien tylko „mrugać”. Ugotowany mak odsączyć na sicie i przepuścić przez maszynkę.
2
Smażyć mak
Nadzienie makowe

W dużym garnku stopić masło z miodem. Dodać posiekaną drobno wanilię, posiekane orzechy, migdały i figi. Należy dodać także skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Wymieszać dokładnie, dodać mak i smażyć jeszcze 10-15 minut.
3
Masę wykładać na ciasto
Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę. Białka ubić na sztywną pianę. przestudzony mak z bakaliami wymieszać z żółtakami, dodać pianę i rum. Wymieszać wszystko razem i tak przygotowaną masę wykładać na ciasto.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie