tort plaster miodu

Jak udekorować tort plastrem miodu?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
tort plaster miodu
1 z 16
Szukasz inspiracji cukierniczych? Plaster miodu to bardzo efektowna dekoracja wypieków. Jej wykonanie jest banalnie proste. Przekonasz się o tym czytając tę poradę. Jedyne, czego potrzebujesz, to tabliczka czekolady i… folia bąbelkowa. To nie pomyłka. Niepozorna i niedoceniona folia bąbelkowa jest w stanie uczynić takie cuda dla twoich cukierniczych dokonań. Oto szczegóły.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
tabliczka czekolady (lub więcej w zależności od potrzeb), szpatułka, folia bąbelkowa

1
tort plaster miodu - krok 1
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Umieść je w miseczce z tworzywa, które można podgrzewać w mikrofalówce.
2
tort plaster miodu - krok 2
Włóż czekoladę do mikrofalówki ustawionej na wysoką moc i roztapiaj w kilkunastosekundowych interwałach czasu, za każdym razem mieszając.
3
tort plaster miodu - krok 3
Gotowa polewa czekoladowa powinna być aksamitna i gęsta.
4
tort plaster miodu - krok 4
Odmierz kawałek folii bąbelkowej nieco dłuższy, niż obwód tortu i odrobinę wyższy.
5
tort plaster miodu - krok 5
Po owinięciu tortu końce folii powinny nieco na siebie zachodzić.
6
tort plaster miodu - krok 6
Rozłóż folię na stole, bąbelkami do góry.
7
tort plaster miodu - krok 7
Wylej na nią roztopioną wcześniej czekoladę.
8
tort plaster miodu - krok 8
Rozsmaruj czekoladę szpatułką. Postaraj się by wniknęła we wszystkie szczeliny między bąbelkami.
9
tort plaster miodu - krok 9
Polewa musi dokładnie pokryć cały prostokąt z folii.
10
tort plaster miodu - krok 10
Ostrożnie owiń tort folią, dociskając ją do jego powierzchni.
11
tort plaster miodu - krok 11
Wygładź folię, by mieć pewność, że czekolada dokładnie przyklei się do powierzchni tortu.
12
tort plaster miodu - krok 12
Pozostaw tort na 10 minut w chłodnym miejscu (jeśli chcesz, możesz włożyć go do lodówki). W tym czasie polewa powinna stężeć. Gdy tak się stanie, ostrożnie zacznij odrywać folię od czekolady. Jedną dłonią przytrzymuj czekoladowy plaster, żeby nie odkleił się od tortu. Drugą dłonią stopniowo odrywaj folię.
13
tort plaster miodu - krok 13
Ciągnij folię poziomo, uwalniając kolejne fragmenty czekoladowej struktury.
14
tort plaster miodu - krok 14
Gdy dojdziesz do końca, bardzo ostrożnie usuń koniec folii ciągnąc go od dołu ku górze.
15
tort plaster miodu - krok 15
Ułóż na torcie owoce lub inne dekoracje (np. pszczółki z lukru plastycznego). Gotowe.
Strona 1 z 16

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

RENATA
04.11.2017
witam, czy czekolada przyklei się do kremu śmietanowego?