postarzanie whisky

Postarzanie whisky w domu - jak zmienić tani trunek w wiekowy alkohol?

Barman - specjalista Tipy.pl
postarzanie whisky
1 z 4
Zastanawialiście się kiedyś jak smakuje szlachetna, długo leżakująca whisky, za którą trzeba zapłacić niemałe pieniądze? Dzięki temu prostemu trikowi możecie poczuć ten smak, nie rujnując przy okazji portfela. Opisany poniżej sposób potrafi przekształcić zwykłą (nawet najtańszą!) whisky tak, by smakowała jak 20-letni trunek. Nie wierzycie? Pora się przekonać.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
0,7l butelka whisky (taniej), ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu!), 1/8 łyżeczki marynaty spożywczej „Zapach wędzenia” (Liquid Smoke – do kupienia na Allegro), 1 łyżka stołowa wytrawnej sherry

1
postarzanie whisky - krok 1
Skąd bierze się aromat whisky?

Zanim whisky zostanie wlana do dębowych beczek, przez 10-12 minut trzyma się je nad małym ogniem, żeby doszło do karmelizacji cukru zawartego w drewnie. Przez kolejne 10 sekund beczki są poddawane działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu wytwarza się warstewka węgla, odpowiedzialna za charakterystyczny wędzony aromat. Ten zabieg w połączeniu z kompozycją słodów whisky jest odpowiedzialny za jej charakterystyczny, wyszukany smak.
2
postarzanie whisky - krok 2
Dlaczego ten trik działa?

Ekstrakt waniliowy naśladuje smak karmelizowanego cukru drewnianego, a Liquid smoke to odpowiednik aromatu wędzonego drewna, którym przesiąka whisky leżakując w beczkach.
Wytrawna sherry nadaje aromat i smak, który alkohol zyskuje w procesie leżakowania.
3
postarzanie whisky - krok 3
Co należy zrobić?

Do butelki whisky wlej ¾ łyżeczki prawdziwego ekstraktu waniliowego, 1/8 łyżeczki Liquid smoke i 1 łyżkę wytrawnej sherry. Całość dokładnie wstrząśnij. Pij czystą, z lodem lub jako składnik koktajli.

Jeśli nie jesteś wprawionym degustatorem whisky, różnica między tą postarzoną sztucznie, a leżakującą dłuższy czas będzie niemalże niewyczuwalna.
!

Uwaga!
Marynata spożywcza Liquid Smoke (aromat wędzenia) to nie to samo co liquid do e-papierosów!

Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (9)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Baca
13.01.2017
Szanowni czytelnicy;
smutne, że hejt i bełkocik są w komentarzach nie tylko na Onecie.
A poważnie to wystarczy myśleć; robię eksperymenty na "pospolitych" whisky jak Hanky-Bannister lub Ballantines. Nie koncentrat a wióry dębowe ( takie od wina), sherry lub porto jet OK, inne patyki waniliowe, okruch cynamonu, coś z mojego lasu opalone w kominku.
Trzymam 2-3 tygodnie, po tym coś genialnego - wcale nie gorsze od niby 12 letnich blended.
Pozdrawiam
el-conesero
14.01.2016
W Ardbegu stosują to rozwiązanie od ponad dekady. Wielkie mi mecyje!
HeronX
13.01.2016
Trzeba być nieźle trzepniętym, żeby dodawać takie świństwa do whisky.
Janusz
13.01.2016
Ależ się Januszowo tutaj zrobiło. :D Zamiast kupić dobrą whisky, to Ci tu kombinują jak koń pod górę. :D
brudnyHARY
13.01.2016
Masakra jakaś. Skoro nie jesteś znawcą , to nie ma dla Ciebie róznicy , a jak jesteś to nigdy czegos takiego nie zrobisz . Więc pisanie o czymś takim już jest profanacją . --- Chcesz sie poczuć jak milioner ? Wydrukuj sobie na drukarce kilka milionów dolarów i połóz sobie na półce , czy poczujesz sie jak milioner ? :)))
J23
13.01.2016
co za pieprzenie? Niech nikt tego nie robi przecież to chemia. Jeżeli chcecie uszlachetnić smak alkoholu to najprościej można zrobić to tak: będąc na spacerze proszę wyłamać gałąź dębu lub akacji. Zestrugać korę i biel a zostawić twardziel czyli środek, który zawsze jest ciemnobrązowy. W domu jeżeli twardziel jest gruba to podzielić ją na szczapki o grubości ok. 1cm i jeżeli chcemy by alkohol nabrał koloru to trzeba zwęglić nad palnikiem,i wrzucić do alkoholu. Im dłużej trzymamy tym lepszy.
Foorio
13.01.2016
To sie usmialem! Jakbym czytal tygodnik rolnika z instrukcja jak przerobic osla na Araba! Polaczki, wy to potraficie tylko imitowac, podrabiac. Takie jest wasze zycie wlasnie - IMITACJA ! ! !
Szyderca
13.01.2016
Trik jak z taniego a dobrego Whisky zrobić syfiastego drinka.
rolff12344556
13.01.2016
Zsumuj cene wszystkich tych skladników plus oceń swoja pracę i ... na jedno wyjdzie czy kupisz tani czy drogi trunek. Rasowym sknerusom mogę doradzić coś innego - kupcie droga whisky, wypijcie, wyciągnijcie korek, a jak przyjdą goście to kupcie tanią w biedronce przelejcie do ekskluzywnej butelki i zapewne nikt się nie kapnie. Pozdrawiam myślących.