Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeDrinki AlkoholowePostarzanie whisky w domu - jak zmienić tani trunek w wiekowy alkohol?

Postarzanie whisky w domu - jak zmienić tani trunek w wiekowy alkohol?
Barman - specjalista Tipy.pl
P
Rzeczy, których potrzebujesz
0,7l butelka whisky (taniej), ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu!), 1/8 łyżeczki marynaty spożywczej „Zapach wędzenia” (Liquid Smoke – do kupienia na Allegro), 1 łyżka stołowa wytrawnej sherry
1

Skąd bierze się aromat whisky?
Zanim whisky zostanie wlana do dębowych beczek, przez 10-12 minut trzyma się je nad małym ogniem, żeby doszło do karmelizacji cukru zawartego w drewnie. Przez kolejne 10 sekund beczki są poddawane działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu wytwarza się warstewka węgla, odpowiedzialna za charakterystyczny wędzony aromat. Ten zabieg w połączeniu z kompozycją słodów whisky jest odpowiedzialny za jej charakterystyczny, wyszukany smak.
Zanim whisky zostanie wlana do dębowych beczek, przez 10-12 minut trzyma się je nad małym ogniem, żeby doszło do karmelizacji cukru zawartego w drewnie. Przez kolejne 10 sekund beczki są poddawane działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu wytwarza się warstewka węgla, odpowiedzialna za charakterystyczny wędzony aromat. Ten zabieg w połączeniu z kompozycją słodów whisky jest odpowiedzialny za jej charakterystyczny, wyszukany smak.
3

Co należy zrobić?
Do butelki whisky wlej ¾ łyżeczki prawdziwego ekstraktu waniliowego, 1/8 łyżeczki Liquid smoke i 1 łyżkę wytrawnej sherry. Całość dokładnie wstrząśnij. Pij czystą, z lodem lub jako składnik koktajli.
Jeśli nie jesteś wprawionym degustatorem whisky, różnica między tą postarzoną sztucznie, a leżakującą dłuższy czas będzie niemalże niewyczuwalna.
Do butelki whisky wlej ¾ łyżeczki prawdziwego ekstraktu waniliowego, 1/8 łyżeczki Liquid smoke i 1 łyżkę wytrawnej sherry. Całość dokładnie wstrząśnij. Pij czystą, z lodem lub jako składnik koktajli.
Jeśli nie jesteś wprawionym degustatorem whisky, różnica między tą postarzoną sztucznie, a leżakującą dłuższy czas będzie niemalże niewyczuwalna.
!
Uwaga!
Marynata spożywcza Liquid Smoke (aromat wędzenia) to nie to samo co liquid do e-papierosów!
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (9)
Baca
13.01.2017Szanowni czytelnicy;
smutne, że hejt i bełkocik są w komentarzach nie tylko na Onecie.
A poważnie to wystarczy myśleć; robię eksperymenty na "pospolitych" whisky jak Hanky-Bannister lub Ballantines. Nie koncentrat a wióry dębowe ( takie od wina), sherry lub porto jet OK, inne patyki waniliowe, okruch cynamonu, coś z mojego lasu opalone w kominku.
Trzymam 2-3 tygodnie, po tym coś genialnego - wcale nie gorsze od niby 12 letnich blended.
Pozdrawiam
smutne, że hejt i bełkocik są w komentarzach nie tylko na Onecie.
A poważnie to wystarczy myśleć; robię eksperymenty na "pospolitych" whisky jak Hanky-Bannister lub Ballantines. Nie koncentrat a wióry dębowe ( takie od wina), sherry lub porto jet OK, inne patyki waniliowe, okruch cynamonu, coś z mojego lasu opalone w kominku.
Trzymam 2-3 tygodnie, po tym coś genialnego - wcale nie gorsze od niby 12 letnich blended.
Pozdrawiam
el-conesero
14.01.2016W Ardbegu stosują to rozwiązanie od ponad dekady. Wielkie mi mecyje!
HeronX
13.01.2016Trzeba być nieźle trzepniętym, żeby dodawać takie świństwa do whisky.
Janusz
13.01.2016Ależ się Januszowo tutaj zrobiło. :D Zamiast kupić dobrą whisky, to Ci tu kombinują jak koń pod górę. :D
brudnyHARY
13.01.2016Masakra jakaś. Skoro nie jesteś znawcą , to nie ma dla Ciebie róznicy , a jak jesteś to nigdy czegos takiego nie zrobisz . Więc pisanie o czymś takim już jest profanacją . --- Chcesz sie poczuć jak milioner ? Wydrukuj sobie na drukarce kilka milionów dolarów i połóz sobie na półce , czy poczujesz sie jak milioner ? :)))
J23
13.01.2016co za pieprzenie? Niech nikt tego nie robi przecież to chemia. Jeżeli chcecie uszlachetnić smak alkoholu to najprościej można zrobić to tak: będąc na spacerze proszę wyłamać gałąź dębu lub akacji. Zestrugać korę i biel a zostawić twardziel czyli środek, który zawsze jest ciemnobrązowy. W domu jeżeli twardziel jest gruba to podzielić ją na szczapki o grubości ok. 1cm i jeżeli chcemy by alkohol nabrał koloru to trzeba zwęglić nad palnikiem,i wrzucić do alkoholu. Im dłużej trzymamy tym lepszy.
Foorio
13.01.2016To sie usmialem! Jakbym czytal tygodnik rolnika z instrukcja jak przerobic osla na Araba! Polaczki, wy to potraficie tylko imitowac, podrabiac. Takie jest wasze zycie wlasnie - IMITACJA ! ! !
Szyderca
13.01.2016Trik jak z taniego a dobrego Whisky zrobić syfiastego drinka.
rolff12344556
13.01.2016Zsumuj cene wszystkich tych skladników plus oceń swoja pracę i ... na jedno wyjdzie czy kupisz tani czy drogi trunek. Rasowym sknerusom mogę doradzić coś innego - kupcie droga whisky, wypijcie, wyciągnijcie korek, a jak przyjdą goście to kupcie tanią w biedronce przelejcie do ekskluzywnej butelki i zapewne nikt się nie kapnie. Pozdrawiam myślących.