ciastka - czapki mikołaja

Jak zrobić ciastka - czapki mikołaja?

DonataDonata - specjalista Tipy.pl
Co powiesz na słodkie mikołajowe czapeczki? Z pewnością zachwycą one podniebienia gości, a szczególnie dzieci. Dodatkowo są bardzo łatwe do wykonania. Poniżej znajdziesz instrukcję.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* białka z 2 jaj (temperatura pokojowa),
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
* Czerwony barwnik spożywczy,
* 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* foremka do ciastek - czapka Mikołaja (do kupienia tutaj)

1
Ustaw piekarnik na 95° C. Ubij białka na sztywno, może ubić trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Do piany dodaj sok z cytryny oraz wanilię, a następnie dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż masa zacznie sztywnieć.
2
Przełóż masę do plastikowego worka, utnij rożek i wyciskaj małe trójkąty na blachę. Powinnaś zmieścić 24 mikołajkowe czapeczki o wielkości 3,5 cm. Powinno ci pozostać około 1/4 worka masy bezowej.
3
Posyp trójkąty zabarwionym na czerwono cukrem, a pozostałą masą bezową zrób na czapeczkach pompony oraz "futerko". Piecz czapeczki aż stwardnieją ale nie aż zbrązowieją, tzn. około 1 godzinę. Wyłącz piekarnik ale pozostaw w nim bezowe czapki na minimum 1 godzinę aby zrobiły się chrupiące.
4
Po godzinie wyjmij z pieca pozostaw do wystygnięcia. Czapeczki są gotowe. Smacznego.

Powiązane porady

Ryba w cieście
gruszki w cieście francuskim
Lukier królewski

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie