Boże Narodzenie
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Dzień Św. Patryka
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Inne Święta i Uroczystości
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta

Jak zrobić choinkę z piernika?
Dd - specjalista Tipy.pl
P
Rzeczy, których potrzebujesz
2 szklanki mąki, 2 szklanki mąki razowej, ½ szklanki mąki migdałowej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ¾ łyżeczki soli, 1 i ½ kostki masła, 1 szklanka cukru trzcinowego, 4 duże jajka, 2 i ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 i ½ szklanki pokruszonych płatków migdałowych.
Lukier:
4 szklanki cukru pudru, 5-7 łyżek mleka, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego.
2

Do miski wsypuj suchą mieszankę i mieszaj dokładnie. Po ostatniej porcji, wymieszaj ciasto ręcznie. Dodaj posiekane migdały i ponownie wyrób ciasto. Podziel je na 3 części i z każdej uformuj trapez na papierze do pieczenia. Odłóż przygotowane ciasto na 30 minut. Po tym czasie piecz w 175 stopniach przez 20-25 minut, a następnie ostudź przez kolejne 30 minut.
5

Choinkę zacznij układać od największych elementów z każdego placka. Sklejaj je tworząc trójkąty z fragmentów tej samej wielkości. Trójkąty układaj naprzemiennie, a będą tworzyły kształt gwiazd, które zmniejszając się stworzą choinkę. Gotową ozdobę pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Po tym czasie możesz ozdobić ją dodatkową porcją lukru i kolorowymi posypkami.