Makaron z grzybami

Jak zrobić makaron z grzybami

pastka - specjalista Tipy.pl
Makaron z grzybami
1 z 4
Nawet, jeśli nie jesteś miłośnikiem grzybów, to od tego dania je pokochasz. Niesamowicie lekkie i łatwe w przygotowaniu. Kremowe spaghetti z sosem i grzybami, zaspokoi nawet największe apetyty.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 230gram makaronu spaghetti
* 4 łyżki masła,
* 3 główki czosnku, sprasowanego
* 400gram świeżych grzybów
* 2 łyżki mąki
* łyżeczka przypraw prowansalskich
* 1 ½ szklanki mleka
* sól i pieprz do smaku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* dodatkowo ¼ szklanki wody, bulionu, mleka lub śmietany
* ¼ szklanki świeżej natki pietruszki

1
Rozpuść masło
Makaron: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw i skrop oliwą, by się nie zlepił.
Grzyby: Rozpuść dwie łyżki masła, dodaj sprasowany czosnek i duś chwilę. Dodaj grzyby i duś kolejne 5-10 minut, dopóki będą złoto brązowe i miękkie. Odstaw na bok.
2
Spaghetti z sosem
Sos: Pozostałe 2 łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj czosnek, aż będzie go ładnie czuć. Wrzuć mąkę i zioła prowansalskie. Zamieszaj. Dolej powoli mleko, mieszaj by się połączyło zresztą składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3
Makaron podawaj z pietruszką
Zmieszaj wszystko razem makaron, sos i grzyby. Jeśli sos jest za bardzo gęsty dodaj odrobinę oliwy. Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

kurki w occie
zbieranie grzybów
grzyby w koszyku

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie