Właściwości nalewki

Nalewka glicerynowa - jak ją zrobić?

dominika_d - specjalista Tipy.pl
Właściwości nalewki
1 z 4
Naturalne preparaty z powodzeniem zastępują leki syntetyczne. Mają właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Pomagają leczyć wiele schorzeń, pielęgnują, wzmacniają odporność, oczyszczają organizm - lista korzyści jest niezwykle długa. Niemal na wszystkie nasze problemy natura ma rozwiązanie, dlatego warto sięgać po preparaty z domowej apteczki. Należy jednak zachować ostrożność i nie przesadzać z ich dawkowaniem, a także nie łączyć kuracji naturalnej z kuracją farmaceutykami.
Nalewki to jeden ze sposobów przygotowania leczniczych ziół. Ich bazę może stanowić alkohol, roślinna gliceryna, a nawet ocet. Każdy rodzaj rozpuszczalnika ma inne zalety.
1
Zalety domowej nalewki
Jakie są zalety nalewki glicerynowej?

- Może być podawana dzieciom i kobietom w ciąży (pod warunkiem, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do ich stosowania)
- Ma słodki smak
- W razie potrzeby może być stosowana w dużych dawkach
- Gliceryna dobrze ekstrahuje surowce roślinne

Co jest potrzebne do zrobienia domowej nalewki glicerynowej?
- Filtrowana woda
- Gliceryna roślinna 100%
- Wybrane zioło
- Szklany słój
2
Najlepiej zastosuj zioła adaptogenne
Do przygotowania naszej pierwszej nalewki warto wybrać jedno z ziół adaptogennych, czyli podnoszących odporność organizmu (żeń-szeń, cytryniec chiński, różeniec górski).

Przygotowana nalewka nie będzie miała silnych właściwości leczniczych, więc można ją będzie przyjmować bez obaw związanych z przedawkowaniem lub wystąpieniem skutków ubocznych. Jest to bardzo istotne, kiedy dopiero zaczynamy naszą przygodę z ziołolecznictwem.
3
Sposób przygotowania nalewki
Do dzieła!

Spotkać można się z wieloma odmiennymi wskazówkami co do sposobu przygotowania nalewki: niektóre poradniki mówią o tym, że nie należy używać suszonych ziół, inne uzależniają powodzenie całego procesu od faz księżyca.

Łatwo można się pogubić w gąszczu rad. Najlepiej zacząć jednak od podstawowego przepisu, a w przyszłości eksperymentować i modyfikować recepturę, by osiągnąć najlepszą w swojej opinii nalewkę.

Zioła umieszczamy w litrowym szklanym słoju (można użyć ziół suszonych, ale nie sproszkowanych). Powinny one zajmować połowę jego pojemności. Następnie dodajemy 1½ szklanki filtrowanej wody i tyle samo gliceryny roślinnej. Zamykamy słój i mocno nim potrząsamy. Dodajemy pozostałą część wody i gliceryny i czynność powtarzamy. Słój należy opisać (data przygotowania nalewki oraz jej skład) i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na 6 tygodni.

Gdy nalewka będzie gotowa, jedyne co trzeba zrobić to całość przelać przez gazę lub sito o bardzo drobnych oczkach, a zioła dobrze wycisnąć. Płyn rozlać do ciemnych butelek i pić małymi łyczkami, delektując się wyjątkowym smakiem nalewki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

ajerkoniak
kahlua
likier z borówek amerykańskich

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie