przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

ZnachorZnachor - specjalista Tipy.pl
przyrządzanie czosnku
1 z 5
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
1
przyrządzanie czosnku - krok 1
Allicyna nie występuje naturalnie w czosnku. W jego komórkach znajdziemy składnik o nazwie allina oraz enzym allinaza. Istnieją one osobno, jednak gdy ściany komórek zostają uszkodzone, łączą się ze sobą w osławioną ze względu na swe działanie allicynę. To właśnie jej czosnek zawdzięcza wszystkie swoje właściwości oraz charakterystyczny aromat. Dlatego nie pachnie, zanim nie rozgnieciemy go, posiekamy lub pokroimy na kawałki. W czym zatem tkwi problem?
2
przyrządzanie czosnku - krok 2
Większość z nas zawsze w jakiś sposób rozdrabnia czosnek przed jego użyciem. Przeprowadzone w 2001 badania wykazały jednak, że podgrzewanie, gotowanie czy podsmażanie rozgniecionego czosnku niszczy zawartą w nim allinazę i to zanim zdąży się ona przekształcić w allicynę. Bez tego enzymu z magicznych właściwości czosnku nie zostaje nic.
3
przyrządzanie czosnku - krok 3
Jeśli więc chcesz korzystać ze wszystkich właściwości leczniczych czosnku, jedz go na surowo. Jeżeli przepis wymaga jego podgrzania, naukowcy sugerują swego rodzaju kompromis. Po posiekaniu lub rozgnieceniu czosnku pozostawiamy go na 10 minut w miseczce, żeby jak największa część allinazy zdążyła połączyć się z alliną, zanim enzym zostanie zneutralizowany przez wysoką temperaturę.
4
przyrządzanie czosnku - krok 4
Dlatego następnym razem zacznij przygotowywanie ulubionego dania od rozgniecenia czosnku. Odstaw go na kilkanaście minut do czasu, aż będzie potrzebny. W ten sposób wykorzystasz w przepisie nie tylko jego smak, ale również część jego cennych właściwości.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Komentarze (15)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

alicja
21.05.2020
potwierdzam co napisala "bonMLOT".surowy czosnek niszczy zoladek.ja pozjedzeniu surowego chcialam dzwonic po pogotowie bo czulam jakby ogien palil sie wewnatrz!!i do tego bol byl nie do zniesienia.
alina
21.05.2020
czytalam przed chwila na innej stronie ze czosnek rozgnieciony ,posiekany, traci swoje wlasciwosci lecznicze!! dolozony do gotowania ,pieczenia przy wysokiej temperaturze tez nic juz nie jest wart. co strona to inna opinia.
gosc
12.01.2019
Zgadzam się, surowy czosnek jest niebezpieczny, stwierdziłam to na sobie, mam delikatny przełyk po spożyciu kilku surowych ząbków czosnku dostałam podobne bóle do przedzawałowych, a poza tym po zjedzeniu więcej niż jeden mały ząbek pojawiało się kołatanie serca. Czosnek nie dla każdego!
bonMLOT
11.02.2016
Totalna bzdura - nie wolno jesc czosnku na surowo. Powoduje totalne zniszczenie mikroflory w przelyku co naraza nas na roznego rodzaju infekcje, od zapalenia pluc po grzybice wzgl wszelkiego rodzaju plesnie. Czlowiek staje sie bezbronny i w zasadzie dokonuje samounicestwienia jak po silnych antybiotykach wzgl HIV. Surowy czosnek, jesli juz to nalezy go polknac bezkontaktowo jak otulona pigule wzglednie zrobic oponke z chleba i jedynie w takiej postaci nalezy go przyjmowac. Najgorsza rzecza jest picie surowego soku wycisnietego z zabkow czosnku. Znam takie przypadki gdzie na pomoc bylo juz za pozno.
pozdrawiam bM
Obserwatori
10.02.2016
opis na miarę "O obrotach sfer niebieskich"... Myślę, że jedynie niemowlęta nie wiedzą tego, co z taką nieukrywaną zagadkowością żeście na tych paru zakładkach przedstawili... śmiać się, czy płakać?? nie wiem.
aga
10.02.2016
szoda czasu na klikanie - nie potrafia niczego napisac konkretnie
kamienna86
10.02.2016
Wystarczy czosnek zmiksować z oliwą i solą.zamknąć w słoiku i korzystać w każdej chwili.Nie przejmować się ,ze zrobi się zielony .
kazet
10.02.2016
Od wielu lat codziennie zjadam czosnek zmieszany z plewami zboza, rodzynkami, slonecznikiem,, kawalkiem banana i lyzka oleju z oliwek. Nie trzymaja sie mnie od lat choroby, choresterol wreszcie sie unormowal. Polecam.
teo
10.02.2016
kto wam każe czytać i klikać na kolejne strony? idźcie posiedzieć pod blokiem:) to takie wku...wiające na polskich forach, wszędzie niezadowoleni z życia.... wylewający swe frustracje na innych!!!
kingam
10.02.2016
nie chce mi się klikac żeby porzeczytac kilka zdan....