Tutaj jesteś: Zdrowie > Medycyna Alternatywna > Medycyna Naturalna > Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.1/5 (32 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 5 
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
1
przyrządzanie czosnku - krok 1
Allicyna nie występuje naturalnie w czosnku. W jego komórkach znajdziemy składnik o nazwie allina oraz enzym allinaza. Istnieją one osobno, jednak gdy ściany komórek zostają uszkodzone, łączą się ze sobą w osławioną ze względu na swe działanie allicynę. To właśnie jej czosnek zawdzięcza wszystkie swoje właściwości oraz charakterystyczny aromat. Dlatego nie pachnie, zanim nie rozgnieciemy go, posiekamy lub pokroimy na kawałki. W czym zatem tkwi problem?
2
przyrządzanie czosnku - krok 2
Większość z nas zawsze w jakiś sposób rozdrabnia czosnek przed jego użyciem. Przeprowadzone w 2001 badania wykazały jednak, że podgrzewanie, gotowanie czy podsmażanie rozgniecionego czosnku niszczy zawartą w nim allinazę i to zanim zdąży się ona przekształcić w allicynę. Bez tego enzymu z magicznych właściwości czosnku nie zostaje nic.
3
przyrządzanie czosnku - krok 3
Jeśli więc chcesz korzystać ze wszystkich właściwości leczniczych czosnku, jedz go na surowo. Jeżeli przepis wymaga jego podgrzania, naukowcy sugerują swego rodzaju kompromis. Po posiekaniu lub rozgnieceniu czosnku pozostawiamy go na 10 minut w miseczce, żeby jak największa część allinazy zdążyła połączyć się z alliną, zanim enzym zostanie zneutralizowany przez wysoką temperaturę.
4
przyrządzanie czosnku - krok 4
Dlatego następnym razem zacznij przygotowywanie ulubionego dania od rozgniecenia czosnku. Odstaw go na kilkanaście minut do czasu, aż będzie potrzebny. W ten sposób wykorzystasz w przepisie nie tylko jego smak, ale również część jego cennych właściwości.
 4.1/5 (32 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (12)

Nie będzie widoczny na stronie
 
bonMLOT - 2016-02-11
Totalna bzdura - nie wolno jesc czosnku na surowo. Powoduje totalne zniszczenie mikroflory w przelyku co naraza nas na roznego rodzaju infekcje, od zapalenia pluc po grzybice wzgl wszelkiego rodzaju plesnie. Czlowiek staje sie bezbronny i w zasadzie dokonuje samounicestwienia jak po silnych antybiotykach wzgl HIV. Surowy czosnek, jesli juz to nalezy go polknac bezkontaktowo jak otulona pigule wzglednie zrobic oponke z chleba i jedynie w takiej postaci nalezy go przyjmowac. Najgorsza rzecza jest picie surowego soku wycisnietego z zabkow czosnku. Znam takie przypadki gdzie na pomoc bylo juz za pozno.
pozdrawiam bM
Obserwatori - 2016-02-10
opis na miarę "O obrotach sfer niebieskich"... Myślę, że jedynie niemowlęta nie wiedzą tego, co z taką nieukrywaną zagadkowością żeście na tych paru zakładkach przedstawili... śmiać się, czy płakać?? nie wiem.
aga - 2016-02-10
szoda czasu na klikanie - nie potrafia niczego napisac konkretnie
kazet - 2016-02-10
Od wielu lat codziennie zjadam czosnek zmieszany z plewami zboza, rodzynkami, slonecznikiem,, kawalkiem banana i lyzka oleju z oliwek. Nie trzymaja sie mnie od lat choroby, choresterol wreszcie sie unormowal. Polecam.
kamienna86 - 2016-02-10
Wystarczy czosnek zmiksować z oliwą i solą.zamknąć w słoiku i korzystać w każdej chwili.Nie przejmować się ,ze zrobi się zielony .
teo - 2016-02-10
kto wam każe czytać i klikać na kolejne strony? idźcie posiedzieć pod blokiem:) to takie wku...wiające na polskich forach, wszędzie niezadowoleni z życia.... wylewający swe frustracje na innych!!!
gdfsg - 2016-02-10
Żre na surowo i jest mi z tym dobrze.
Akuma - 2016-02-10
Idioci ukrywaja sens na końcu a reszta to bełkot. Czosnek traci swoje własciwości podczas obróbki cieplnej więc najlepiej jeść go na surowo w sałatkach czy na chlebie jesli chcemy aby zachował swoje własciwości lecznicze.. .
kingam - 2016-02-10
nie chce mi się klikac żeby porzeczytac kilka zdan....
zenON - 2016-02-10
piękny artykuł, w stylu, jak chcesz sie napic herbaty to najpierw zagotuj wodę; szkoda czasu na takie wypociny
wali - 2016-02-10
strona ta bardzo troszczy się o nasze zdrowie ,a jedno zdanie rozbija na kilka stron ,co zmusza każdego na niepotrzebna strate czasu ,bo te kilka minut można było wykorzystać aktywnie ,a nie na klikanie myszka.
jh - 2016-02-10
A co jesli zjem go na surowo,ale zanim te składniki przekształca się w cudowna substancje?

Ciekawe porady

CV, czyli inaczej Curriculum Vitae to podstawowy dokument, który musisz mieć, jeśli zamierzasz ubiegać się dzisiaj o...

Jak napisać dobre CV?

CV, czyli inaczej Curriculum Vitae to podstawowy dokument, który musisz mieć, jeśli zamierzasz ubiegać się dzisiaj o...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
W dzisiejszych czasach nasze oczy są pod ciągłą presją. Całe dnie i noce spędzamy wpatrzeni w ekrany komputerów,...
Jak poprawić swój wzrok za pomocą czosnku?
W dzisiejszych czasach nasze oczy są pod ciągłą presją...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.