Właściwości kapusty

10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty

lucy - specjalista Tipy.pl
Właściwości kapusty
1 z 11
Być może kapusta nie jest najmodniejszym obecnie warzywem, ale od stuleci ma swoje stałe miejsce w naszej diecie. Kapusta może być przyrządzana na wiele sposobów i wykazuje zaskakujące właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie ma dobroczynne działanie.
1
Kapusta a mózg
Kapusta ma właściwości korzystne dla naszego mózgu

Kapusta, szczególnie jej czerwona odmiana, ma wysoką zawartość witaminy K, która wspomaga funkcje mózgu i poprawia koncentrację. Pomaga też przeciwdziałać uszkodzeniom nerwów i rozwojowi choroby Alzheimera.
2
Kapusta na zdrowie
Przeciwdziała starzeniu się

Jedną z korzyści, jakie mamy z kapusty, jest jej działanie przeciwstarzeniowe. Regularne spożywanie tego warzywa spowalnia oznaki starzenia się. Zawiera ona dużą dawkę witaminy C, która sprawia, że skóra wygląda młodo i zdrowo.
3
Kapusta dobra na wszystko
Poprawia wygląda naszej skóry

Kapusta wykazuje korzystne działanie dla naszej skóry dzięki zawartości witaminy A, która odmładza tkanki. Zawiera również kwas foliowy, który organizm człowieka wykorzystuje do odbudowy DNA. Wspomaga on podział i wzrost komórek. Kapusta zawiera też witaminę E, która odżywia skórę.
4
Kapusta na przeziębienie
Wspiera nasz system odpornościowy

Kapusta zawiera również składniki, które wpływają korzystnie na nasz system odpornościowy, dzięki czemu odpieramy ataki drobnoustrojów i nie pozwalamy na rozwinięcie się choroby. Kapusta zawiera fitoskładniki odżywcze i przeciwutleniacze, jak również witaminę C, które łącznie wspierają pracę naszego układu immunologicznego.
5
Czy kapusta jest dobra na stłuczenia
Wspomaga przeciwdziałać nadmiernemu krwawieniu

Jedna porcja kapusty zawiera około 80% rekomendowanej dawki witaminy K. Organizm potrzebuje jej do procesu krzepnięcia, a więc jeśli krwawisz przez dłuższy czas po skaleczeniach, jedz więcej kapusty.
6
Kapusta źródłem kwasu foliowego
Jest dobrym źródłem kwasu foliowego

Wszystkie warzywa o zielonych liściach są dobrym źródłem kwasu foliowego, który lekarze zalecają kobietom ciężarnym, ponieważ bierze on udział w prawidłowym rozwoju płodu.
7
Kapusta a odchudzanie
Pomaga w odchudzaniu

Kolejną korzyścią, jaką możemy uzyskać z kapusty, jest jej dobroczynny udział w odchudzaniu. Kapusta ma dużą zawartość błonnika pokarmowego, ma niewiele kalorii i jest warzywem, które można dodawać do wielu posiłków. Zwiększ swoje spożycie kapusty, a będziesz czuć się bardziej syta przy jednoczesnym niewielkim przyjęciu kalorii. Jedna średnia porcja kapusty (1 kubek) zawiera ich mniej niż 25.
8
Kapusta a serce
Wspomaga walkę z chorobami serca

Choroby serca często spowodowane są zablokowaniem żył przez "zły" cholesterol. Kapusta nie zawiera cholesterolu, za to ma w składzie dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga jego usuwanie z organizmu.
9
Kapusta na dobre trawienie
Kapusta wpływa korzystnie na nasze trawienie

Lepsze trawienie to kolejna korzyść, jaką możemy odnieść dzięki jedzeniu kapusty. Prawdopodobnie wiemy wszyscy, jakie "efekty uboczne" może przynieść u niektórych osób spożywanie tego warzywa! Powstają one ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, która oznacza, że możesz jeść kapustę, jeśli cierpisz na zaparcia, a jednocześnie wspomożesz swój system trawienny w prawidłowym funkcjonowaniu. Wiesz, co mamy na myśli!
10
Kapusta a nowotwory
Może wspomagać przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów

Spożywanie kapusty może chronić cię przed rozwojem komórek rakowych. Warzywo to zawiera fitoskładniki odżywcze i glukozynolany, które uważa się za skuteczne w zwalczaniu nowotworów.
Strona 1 z 11

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Tadeusz
19.02.2016
wszystko to niby prawda, choc nie ze wszystkim sie zgadzam. W artykule tym sa podane dane ogolnoikowo i niejedna osoba nie bedzie wiedziala o co chodzi. W punkcie 9 jest napisane, ze zabiera z zyl zly cholesterol, to jest male klamstwo, gdyz nie ma w zylach czy w tetnicach cholesterolu ani zlego ani dobrego, nie jestem medykie ani nie mam wyksztalcenia medycznego, ale jestem pewien ze w tetnicach osadzaja sie plytki miazdzycowe a to nie jest cholesterol, w punkcie 10 tez mowa ze moga kapuste jesc ci co maja zaparcia i poczuja ulge, ale zapomniano dodac ze kapusta bardzo wzdyma i brzuch robi sie duzy i bolesny a bol siego nawet pod zebrami az do szyi i z przodu i z tylu wierm to akurat z wlasnego doswiadczenia. tak ze moim zdaniem jak sie chce napisac o jakis walorach danej potawy to trzeba dokladniej przeanalizowac mity i prawdy i wtedo podawac to do ogolnej wiadomosci
vicky
17.02.2016
czy kiszona jest zdowsza czy konieczie swieza mam na mysli kapuste