Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Gotowanie i Pieczenie
- Desery
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
Strona głównaGotowaniePrzystawki, Zupy i SałatkiPrzystawkiJak podawać serowe fondue bez zestawu fondue?

Jak podawać serowe fondue bez zestawu fondue?
majka - specjalista Tipy.pl
Co będzie potrzebne (i dlaczego)?
Aby uzyskać idealny sos do fundue możesz użyć swoich ulubionych serów, ale tradycyjnym i sprawdzonym wyborem będą szwajcarskie sery emmentaler i gruyere lub ich połączenie.
4 kubki utartego sera
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 ½ szklanki wina (lub piwa)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
Wino jest czymś więcej niż tylko smacznym dodatkiem. Jego kwasowość powstrzymuje białka przed ścięciem. Zapewnia to, że ser nie staje się włóknisty i nie zamienia się w gródki. Skrobia kukurydziana jest dodatkową ochroną dla struktur białkowych w serze: zapewnia gładką konsystencję, ale nie zmienia smaku.
1

Podgrzej atmosferę
Ostatnim elementem doskonałego fondue jest właściwe źródło ciepła. Niezależnie od wybranej metody w tworzeniu fondue, kluczem jest delikatne ciepło. Tradycyjny garnek do fondue (vel a Caquelon) często jest podgrzewany przez malutki płomień podgrzewacza (świeczki typu tea ligt). Silniejsze źródło ciepła niesie ze sobą kilka niebezpieczeństw: przypalenie sera, zważenie sera, które sprawi, że nie połączy się on z winem, powstawanie bąbelków i grudek.
Ostatnim elementem doskonałego fondue jest właściwe źródło ciepła. Niezależnie od wybranej metody w tworzeniu fondue, kluczem jest delikatne ciepło. Tradycyjny garnek do fondue (vel a Caquelon) często jest podgrzewany przez malutki płomień podgrzewacza (świeczki typu tea ligt). Silniejsze źródło ciepła niesie ze sobą kilka niebezpieczeństw: przypalenie sera, zważenie sera, które sprawi, że nie połączy się on z winem, powstawanie bąbelków i grudek.
2

Wolnowar
Istotą gotowania w wolnowarze jest niska temperatura i długi czas. Wystarczy rzucić wszystkie składniki do wolnowaru, zmienić temperaturę na wysoką i gotować pod przykryciem przez półtorej godziny. Mieszać co piętnaście minut. Dodać ząbek czosnku po pierwszym wymieszaniu. Ostatnie kilka minut gotować bez pokrywy, aby umożliwić odparowanie nadmiaru wilgoci.
Istotą gotowania w wolnowarze jest niska temperatura i długi czas. Wystarczy rzucić wszystkie składniki do wolnowaru, zmienić temperaturę na wysoką i gotować pod przykryciem przez półtorej godziny. Mieszać co piętnaście minut. Dodać ząbek czosnku po pierwszym wymieszaniu. Ostatnie kilka minut gotować bez pokrywy, aby umożliwić odparowanie nadmiaru wilgoci.
3

Podwójny garnek (do gotowania na parze)
Podwójny garnek dostarcza ciepła w sposób najbardziej zbliżony do rzeczywistego garnka fondue. Gotująca się woda w garnku dolnym pośrednio podgrzewa garnek górny, co pozwala na bardzo stopniowy proces topnienia. Dodać wino i czosnek, następnie stale mieszając i dodać ser, dzieląc go na kilka porcji. Mieszając, eliminować powstawanie grudek po każdym dodaniu porcji sera.
Podwójny garnek dostarcza ciepła w sposób najbardziej zbliżony do rzeczywistego garnka fondue. Gotująca się woda w garnku dolnym pośrednio podgrzewa garnek górny, co pozwala na bardzo stopniowy proces topnienia. Dodać wino i czosnek, następnie stale mieszając i dodać ser, dzieląc go na kilka porcji. Mieszając, eliminować powstawanie grudek po każdym dodaniu porcji sera.
4

Garnek z grubym dnem
Pod warunkiem, że płomień pali się bardzo delikatnie, jest to najszybszy sposób podawania fondue. Podobnie jak w przypadku metody podwójnego kotła, dodać wino i czosnek, następnie dodawać ser partiami. Korzystanie z tego rodzaju garnka rzeczywiście daje efekty najbardziej zbliżone do podawania prawdziwego fondue.
Pod warunkiem, że płomień pali się bardzo delikatnie, jest to najszybszy sposób podawania fondue. Podobnie jak w przypadku metody podwójnego kotła, dodać wino i czosnek, następnie dodawać ser partiami. Korzystanie z tego rodzaju garnka rzeczywiście daje efekty najbardziej zbliżone do podawania prawdziwego fondue.
5

W piekarniku
Istnieje bardziej bezpośredni sposób roztapiania sera. Jest on przeciwieństwem pozostałych metod – stosuje się szybkie i bezpośrednie ciepło. Jednakże potrawy przygotowane w ten sposób powinny być spożywane natychmiast. Należy pamiętać, że za pomocą tej metody utworzy się razem serowy dip, niż fondue, ponieważ nie dojdzie do emulsyfikacji sera i wina.
Umieścić utarty ser mozzarella i parmezan w naczyniach żaroodpornych, dodać sól i pieprz, a następnie skropić odrobiną oliwy z oliwek. Po 4-5 minutach wyjąć naczynia z piekarnika. Ser podawać bezpośrednio z chrupiącym chlebem lub paluszkami.
Istnieje bardziej bezpośredni sposób roztapiania sera. Jest on przeciwieństwem pozostałych metod – stosuje się szybkie i bezpośrednie ciepło. Jednakże potrawy przygotowane w ten sposób powinny być spożywane natychmiast. Należy pamiętać, że za pomocą tej metody utworzy się razem serowy dip, niż fondue, ponieważ nie dojdzie do emulsyfikacji sera i wina.
Umieścić utarty ser mozzarella i parmezan w naczyniach żaroodpornych, dodać sól i pieprz, a następnie skropić odrobiną oliwy z oliwek. Po 4-5 minutach wyjąć naczynia z piekarnika. Ser podawać bezpośrednio z chrupiącym chlebem lub paluszkami.