nalewka z kurkumy

Jak zrobić nalewkę z kurkumy i imbiru na odporność?

HanNaSolo - specjalista Tipy.pl
nalewka z kurkumy
1 z 4

Kurkuma i imbir mają niesamowite właściwości zdrowotne. Łącząc je za pomocą alkoholu, otrzymasz nalewkę wzmacniającą i uodparniającą organizm. Preparat ten działa przeciwzapalnie, dzięki czemu ochroni cię w okresie przeziębienia i grypy. Jej piękny, słoneczny kolor urzeka, kojarząc się z kolorami lata. Oto przepis na tę leczniczą nalewkę:


P

Rzeczy, których potrzebujesz


  • świeży korzeń kurkumy, posiekany

  • świeży korzeń imbiru, posiekany

  • wódka lub spirytus


1
nalewka kurkuma

Posiekany drobno korzeń imbiru i kurkumy przekładamy do czystego słoika. Napełniamy nimi słoik do połowy i zalewamy wódką lub spirytusem, tak by korzenie znalazły się pod powierzchnią alkoholu.


2
imbir kurkuma

Po wlaniu do słoika alkoholu zakręcamy wieczko. Na słoiku umieszczamy etykietkę z informacją o zawartości słoja i datą produkcji. Odstawiamy do zmacerowania na okres 6-8 tygodni.


3
nalewka imbir kurkuma

Gdy upłynie czas wymagany do zmacerowania się nalewki, odkręcamy wieczko i przelewamy całość przez sitko lub gazę. Resztki kurkumy i imbiru wyrzucamy, a pozostały płyn przelewamy do butelki. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 3 lata.


Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

wal
25.04.2016
HGW tego gronkowca nalezy wykopać ze stolycy !