Do czego można wykorzystać cebulę

6 doskonałych sposobów na wykorzystanie cebuli

lucy - specjalista Tipy.pl
Do czego można wykorzystać cebulę
1 z 7
Cebula to jedno z najskromniejszych „superwarzyw”, pełna witamin i składników odżywczych, ale ogólnie niedroga, co sprawia, że jest jednym z najczęściej zjadanych warzyw na świecie. Oto kilka sposobów na jej wykorzystanie. Dzięki nim twoje potrawy będą smaczniejsze, gospodarstwo domowe piękniejsze, a życie po prostu łatwiejsze. Najpierw przedstawię kilka sposobów na wykorzystanie cebuli do celów innych niż jedzenie, a następnie przejdę do sztuczek, które pozwolą nam wykorzystać cebulę do ulepszania smaku potraw.
1
Cebula czyszczenie grilla
Używaj cebuli zarówno do czyszczenia grilla, jak i do przyprawiania potraw z niego

Zamiast stosować chemiczne środki do czyszczenia grilla, wykorzystaj do tego celu cebulę. Rozpal grilla, a następnie przecieraj jego kratki za pomocą połówki cebuli. Wilgoć i naturalne antyseptyczne właściwości cebuli sprawią, że grill będzie świetnie wyczyszczony. Ponadto, cebula dodana do potraw przyrządzanych na grillu doda im wspaniałego smaku.
2
Cebula na brzydkie zapachy
Używaj przekrojonej cebuli, aby pozbyć się brzydkich zapachów

Może się to wydawać dziwne, gdyż sama cebula uważana jest za niezbyt ładnie pachnącą, jednak może ona zniwelować zapach stęchlizny i inne brzydkie zapachy poprzez ich absorpcję. Pozbądź się brzydkich zapachów w piwnicy czy szafce na buty, pozostawiając w nich na noc połówki cebul. Kiedy już nie czuć zapachu cebuli, nie będzie też śladu po innych brzydkich zapachach.
3
Cebula na przeziębienie
Zastosuj cebulę, gdy masz gęsty katar lub zapalenie zatok, oskrzeli/płuc

Kwercetyna, substancja chemiczna znajdująca się w cebuli, ma naturalne właściwości przeciwzapalne i rozrzedzające śluz. Dodawaj więcej cebuli niż zwykle do domowego rosołu i popijaj go, jeśli źle się czujesz. (Możesz też użyć cebuli jako naturalnego środka na ból ucha czy podrażnienie skóry).
4
Cebula spowalnia czernienie awokado
Przechowuj pocięte awokado z cebulami, a nie będzie szybko brązowiało

Najgorszym problemem z pozostałymi kawałkami awokado jest to, że szybko brązowieją. Powodem tego jest enzym, który powoduje utlenianie się miąższu i jego szybkie brązowienie, jeśli wystawiony jest na działanie powietrza. Dlatego brązowieje tylko zewnętrzna jego (a także guacamole) warstwa, a nie miąższ znajdujący się głębiej. Jeśli obok pociętego awokado położysz cebulę, gaz siarkowy, który wydobywa się z cebuli (i powoduje wyciskanie łez podczas krojenia) powstrzymuje proces utleniania.
5
Jajka w krążkach cebuli
Upiecz jajka w krążkach cebuli

Aby uzyskać idealnie okrągłe jajka sadzone, pokrój cebulę w krążki i użyj ich do smażenia. Dzięki temu uzyskasz wspaniałe, okrągłe jajka z lekkim cebulowym posmakiem.
6
Jak pokroić cienkie plastry cebuli
Aby uzyskać cieniutkie jak żyletka paski cebuli, użyj do krojenia obieraczkę do warzyw

Uwielbiam mojego robota kuchennego, który kroi cebulę na cienkie, równiutkie plasterki. Czasem jednak nie mamy ochoty brudzić kolejnego sprzętu, a potrzebujemy tylko kilku kawałków lub pasków cebuli. W takim przypadku można użyć obieraczki do warzyw, a uzyskamy cienkie plasterki w sam raz do sałatki lub do dekoracji potraw.
Strona 1 z 7

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie