Jak wyczyścić zardzewiałe noże kuchenne

Jak wyczyścić zardzewiałe noże kuchenne domowym sposobem?

lucy - specjalista Tipy.pl
Jak wyczyścić zardzewiałe noże kuchenne
1 z 4
Jeśli nie dbasz o noże i zostawiasz je w zlewie, prawdopodobnie borykasz się z rdzą na ich powierzchni. Większość ostrzy wykonana jest ze stali, która jest bardzo wrażliwa na działanie rdzy, jeśli znajduje się w wodzie przez dłuższy czas. Dobra wiadomość jednak jest taka, że kropki z rdzy znajdują się tylko na powierzchni i nie naruszają jakości całego noża. Ponieważ rdza jest tylko na powierzchni, wystarczy proste namoczenie, aby jej się pozbyć.
1
Sok z cytryny na zardzewienia
Zanurzenie noży w soku z cytryny to łatwy i skuteczny sposób na pozbycie się rdzy. Wszystko, czego potrzebujesz, to sok z cytryny, ciepła woda i kubek. No tak i jeszcze te zardzewiałe noże.

Rozpocznij od wymieszania równych porcji soku z cytryny i ciepłej wody w kubku – wystarczająco wysokim, by pomieścić noże. Następnie włóż zardzewiałe części noży do mieszanki i pozostaw je w niej na 10 minut.

Po tym czasie wyjmij noże z płynu i wytrzyj suchą ścierką lub ręcznikiem. Namoczenie i delikatne wycieranie powinno usunąć rdzę z noży. Oczywiście taki sposób będzie działał również w przypadku innych sztućców, nie tylko noży.
2
Naturalny sposób na zardzewiałe noże
Użycie soli gruboziarnistej w połączeniu z sokiem z cytryny pozwoli na usunięcie rdzy bez użycia ostrych narzędzi (takich jak stalowa wata), które mogą uszkodzić powierzchnię noży.

Jeśli chcesz dodać soli do swojego zwykłego mycia, zmieszaj sok z cytryny z solą, aby powstała pasta do szorowania, a następnie pocieraj taką pastą miejsca, w których widać rdzę. Nie pozostawiaj jednak noży w takim roztworze zbyt długo, ponieważ może on wyrządzić nawet więcej szkód niż rdza, na stałe niszcząc metal.
3
Domowy sposób na czyste noże
Tak jak w przypadku moczenia w innych roztworach, na koniec użyj do wytarcia ręcznika kuchennego lub ściereczki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

czyszczenie srebra
ubrania pachnące stęchlizną
naczynia ze stali nierdzewnej

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

kot
19.04.2016
O losie, a kto jeszcze używa nozy stalowych, rdzewiejących...?
wek
19.04.2016
Drogi "ekspercie", stal nie jest wrażliwa na rdzę, tylko na warunki w jakich się znajduje, czego wynikiem jest proces utleniania zwany rdzą. Na szczęście większość noży produkowanych na świecie jest wykonanych ze stali która jest odporna na to zjawisko, zupełnie odwrotnie niż piszesz......wata stalowa nie niszczy stali, umożliwia tylko usunięcie rdzy w sposób mechaniczny jako materiał ścierny, nie wiadomo czy się śmiać czy płakać z takich porad....
pavv
19.04.2016
Jejku! Co wy za noże macie? Ja mam nierdzewne i nawet kwas siarkowy ich nie rusza.