Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką
Dd - specjalista Tipy.pl
2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej na gładką, płynną masę. Aby była bardziej plastyczna możesz dodać odrobinę śmietanki kremówki. Gotową czekoladę będziemy wlewać do foremki cieniutką warstwą. Jeżeli używasz pełnej okrągłej formy, wlej do wnętrza odrobiną czekolady i obtaczają w ten sposób, aby pokryła całą formę. Teraz umieść foremkę w lodówce, aby czekolada całkowicie stężała. Kiedy to nastąpi, delikatnie ściągnij zewnętrzną, plastikową warstwę a czekoladową kulę umieść na talerzu.
4

Jeżeli masz jedynie foremki w kształcie połowy kuli, to nic straconego. Możesz osiągnąć ten sam efekt, wystarczy, że pokryjesz formę cieniutką warstwą czekolady, a następnie umieścisz ją w lodówce, aby nie spłynęła ze ścianek przed zastygnięciem. Kiedy foremki będą gotowe, weź głęboki talerz, ułóż na nim jedną część, do niej włóż wypełnienie kuli, a drugą delikatnie roztop na brzegach, przykładając do rozgrzanego garnka. Zanim czekolada znów zastygnie przyłóż ją do drugiej połówki, a powinny z łatwością się skleić.
5

Jak zjadać taki deser?
Podawaj go wraz z pojemniczkiem z gorącą, roztopioną czekoladą lub sosem karmelowym czy owocowym. Kule należy polać warstwą gorącego sosu, a wówczas czekolada stopi się odkrywając smakowite wnętrze. Dla większego efektu możesz wylać sos tworząc proste kreski przecinające się w jednym punkcie, a kula efektownie się rozłoży. Takim wspaniałym deserem zaskoczysz swoich gości, a smak pozostanie w ich pamięci na długo.
Podawaj go wraz z pojemniczkiem z gorącą, roztopioną czekoladą lub sosem karmelowym czy owocowym. Kule należy polać warstwą gorącego sosu, a wówczas czekolada stopi się odkrywając smakowite wnętrze. Dla większego efektu możesz wylać sos tworząc proste kreski przecinające się w jednym punkcie, a kula efektownie się rozłoży. Takim wspaniałym deserem zaskoczysz swoich gości, a smak pozostanie w ich pamięci na długo.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (3)
Milka
22.10.2017Faktycznie Zuza. Próbowałam na różne sposoby: małe kule, średnie, duże, smarowałam wnętrze kule olejem. Zawsze to samo. Po wyjęciu z lodówki przy próbie otwarcia kuli - czekolada pęka na dwie części i z połówek formy wyjadamy czekoladę wyskrobując ją łyżeczką. Tak kończy się ente podejście :-(
Zuza
23.11.2016Co do kulki czekoladowej mam problem po wyciagnieciu z lodowki czekolada lamie mi sie na pol i czekolada niechce odejsc od plastiku co robie zle?
mark
04.05.2016Nie widac najwazniejszego, Jak wylewana jest czekolada do foremki.