Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką

Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką

Dd - specjalista Tipy.pl
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką
1 z 6
Kto z nas nie uwielbia czekolady? Możesz wyczarować z niej pyszne sosy czy desery lub po prostu cieszyć się jej smakiem. Jeżeli chcesz zrobić z niej efektowny deser, to przedstawiamy sposób na stworzenie pysznych, czekoladowych kul z niespodzianką. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że wykonanie jest trudne, kiedy jednak spróbujesz zrobić je w domu przekonasz się, że nic bardziej błędnego.
1
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką krok 1
Wszystko czego potrzebujesz to czekolada, śmietanka kremówka i dowolne wypełnienie deseru. Mogą być to lody posypane bakaliami, owoce czy ciasto czekoladowe. Przyda się również okrągła foremka. Może być okrągła, plastikowa (rozkładana) bombka lub oddzielne połówki kuli, które później skleisz.
2
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką krok 2
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej na gładką, płynną masę. Aby była bardziej plastyczna możesz dodać odrobinę śmietanki kremówki. Gotową czekoladę będziemy wlewać do foremki cieniutką warstwą. Jeżeli używasz pełnej okrągłej formy, wlej do wnętrza odrobiną czekolady i obtaczają w ten sposób, aby pokryła całą formę. Teraz umieść foremkę w lodówce, aby czekolada całkowicie stężała. Kiedy to nastąpi, delikatnie ściągnij zewnętrzną, plastikową warstwę a czekoladową kulę umieść na talerzu.
3
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką krok 3
Kiedy zaczniesz układać deser, weź głęboki talerz i ułóż na nim całe wypełnienie (lody, owoce, czy ciasto). Teraz rozgrzej dowolny garnek z płaskim dnem i delikatnie przykładając kulę roztop spód formy, aby móc założyć ją na wypełnieniu.
4
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką krok
Jeżeli masz jedynie foremki w kształcie połowy kuli, to nic straconego. Możesz osiągnąć ten sam efekt, wystarczy, że pokryjesz formę cieniutką warstwą czekolady, a następnie umieścisz ją w lodówce, aby nie spłynęła ze ścianek przed zastygnięciem. Kiedy foremki będą gotowe, weź głęboki talerz, ułóż na nim jedną część, do niej włóż wypełnienie kuli, a drugą delikatnie roztop na brzegach, przykładając do rozgrzanego garnka. Zanim czekolada znów zastygnie przyłóż ją do drugiej połówki, a powinny z łatwością się skleić.
5
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką
Jak zjadać taki deser?

Podawaj go wraz z pojemniczkiem z gorącą, roztopioną czekoladą lub sosem karmelowym czy owocowym. Kule należy polać warstwą gorącego sosu, a wówczas czekolada stopi się odkrywając smakowite wnętrze. Dla większego efektu możesz wylać sos tworząc proste kreski przecinające się w jednym punkcie, a kula efektownie się rozłoży. Takim wspaniałym deserem zaskoczysz swoich gości, a smak pozostanie w ich pamięci na długo.
Strona 1 z 6

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Milka
22.10.2017
Faktycznie Zuza. Próbowałam na różne sposoby: małe kule, średnie, duże, smarowałam wnętrze kule olejem. Zawsze to samo. Po wyjęciu z lodówki przy próbie otwarcia kuli - czekolada pęka na dwie części i z połówek formy wyjadamy czekoladę wyskrobując ją łyżeczką. Tak kończy się ente podejście :-(
Zuza
23.11.2016
Co do kulki czekoladowej mam problem po wyciagnieciu z lodowki czekolada lamie mi sie na pol i czekolada niechce odejsc od plastiku co robie zle?
mark
04.05.2016
Nie widac najwazniejszego, Jak wylewana jest czekolada do foremki.