Śniadanie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieŚniadaniePotrawy z jajkaJak ugotować idealne jajka na twardo, które łatwo obrać?

Jak ugotować idealne jajka na twardo, które łatwo obrać?
katja - specjalista Tipy.pl
2

Dodaj do wody sodę oczyszczoną
Choć niektóre przepisy mówią, żeby dodać do wody ocet, prawidłową czynnością nie jest jej zakwaszanie, ale zobojętnianie jej odczynu na jeszcze bardziej zasadowy. Dlatego powinniśmy do wody na jajka dodać około 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Jajka ugotowane w takiej wodzie łatwiej będzie obrać, nawet jeśli są one świeższe, niż 7 dni.
Choć niektóre przepisy mówią, żeby dodać do wody ocet, prawidłową czynnością nie jest jej zakwaszanie, ale zobojętnianie jej odczynu na jeszcze bardziej zasadowy. Dlatego powinniśmy do wody na jajka dodać około 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Jajka ugotowane w takiej wodzie łatwiej będzie obrać, nawet jeśli są one świeższe, niż 7 dni.
3

Jajka faszerowane? Zobacz co zrobić żeby żółtka były idealnie na środku
Jeśli planujesz zrobić jajka faszerowane, idealnie byłoby, żeby żółtko znalazło się dokładnie na środku białka. Czy mamy na to jakiś wpływ? Oczywiście, że tak. Ułóż jajka w wytłaczance szpiczastym czubkiem do dołu. Owiń ją gumką recepturką i umieść na noc w lodówce. Gdy następnego dnia ugotujesz jajka na twardo, ich żółtka będą idealnie na środku białek.
Inny sposób to mieszanie jajek podczas gotowania przez kilka minut zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a następnie przez kolejne kilka minut przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Jeśli planujesz zrobić jajka faszerowane, idealnie byłoby, żeby żółtko znalazło się dokładnie na środku białka. Czy mamy na to jakiś wpływ? Oczywiście, że tak. Ułóż jajka w wytłaczance szpiczastym czubkiem do dołu. Owiń ją gumką recepturką i umieść na noc w lodówce. Gdy następnego dnia ugotujesz jajka na twardo, ich żółtka będą idealnie na środku białek.
Inny sposób to mieszanie jajek podczas gotowania przez kilka minut zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a następnie przez kolejne kilka minut przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
4

Ogrzej jajka żeby nie popękały podczas gotowania
Gdy jajko pęknie podczas gotowania, białko wycieka z niego, a całość trudno później obrać. Dlatego przed włożeniem jajek do wody postaraj się o to, by miały one temperaturę pokojową.
Możesz wyjąć je z lodówki wcześniej i poczekać, aż się ogrzeją lub włożyć je do ciepłej wody na czas nie dłuższy, niż 5 minut.
Gwałtowne zmiany temperatury to najczęstszy powód pękania skorupek jaj podczas gotowania.
Gdy jajko pęknie podczas gotowania, białko wycieka z niego, a całość trudno później obrać. Dlatego przed włożeniem jajek do wody postaraj się o to, by miały one temperaturę pokojową.
Możesz wyjąć je z lodówki wcześniej i poczekać, aż się ogrzeją lub włożyć je do ciepłej wody na czas nie dłuższy, niż 5 minut.
Gwałtowne zmiany temperatury to najczęstszy powód pękania skorupek jaj podczas gotowania.
5

Zrób dziurkę u spodu skorupki (opcjonalnie)
Niektórzy twierdzą, że zrobienie u spodu jajka małej dziurki zapobiega jego pękaniu podczas gotowania. Dzieje się tak, ponieważ każde jajko ma w tym miejscu pęcherzyk powietrza, który rozpręża się w wysokiej temperaturze prowadząc do pękania skorupki. Przebijając ten pęcherzyk sprawiamy, że jajko może cało przetrwać proces gotowania.
Inni uznają tę metodę za zbyt ryzykowną. Poeksperymentuj i zdecyduj sam.
Niektórzy twierdzą, że zrobienie u spodu jajka małej dziurki zapobiega jego pękaniu podczas gotowania. Dzieje się tak, ponieważ każde jajko ma w tym miejscu pęcherzyk powietrza, który rozpręża się w wysokiej temperaturze prowadząc do pękania skorupki. Przebijając ten pęcherzyk sprawiamy, że jajko może cało przetrwać proces gotowania.
Inni uznają tę metodę za zbyt ryzykowną. Poeksperymentuj i zdecyduj sam.
7

Zapewnij jajkom odpowiednią ilość miejsca
Gotuj jajka w głębokim rondlu o grubym dnie na tyle dużym, żeby jajka znalazły się w jednej płaszczyźnie. Zalej je wodą, która sięga powyżej 3 cm nad ich powierzchnię. Dzięki temu całe ciepło będzie mogło zostać równomiernie rozprowadzone i jajka dobrze się ugotują.
Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i włącz palnik na średnio-wysoki ogień. Gotuj jajka do czasu, aż woda PRAWIE zacznie wrzeć.
Gotuj jajka w głębokim rondlu o grubym dnie na tyle dużym, żeby jajka znalazły się w jednej płaszczyźnie. Zalej je wodą, która sięga powyżej 3 cm nad ich powierzchnię. Dzięki temu całe ciepło będzie mogło zostać równomiernie rozprowadzone i jajka dobrze się ugotują.
Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i włącz palnik na średnio-wysoki ogień. Gotuj jajka do czasu, aż woda PRAWIE zacznie wrzeć.
9

Wyłącz gaz, gdy woda będzie się gotować, ale zanim zacznie wrzeć
Wyłącz ogień gdy woda będzie porządnie się gotować, ale zanim zacznie całkowicie wrzeć. Jajka ścinają się od zewnątrz do środka, więc jeśli gotujesz je zbyt długo, białko może stracić swoją idealną konsystencję.
Zbyt długie gotowanie jajek jest również przyczyną tworzenia się wokół żółtka nieestetycznej szarozielonej obwódki.
Wyłącz ogień gdy woda będzie porządnie się gotować, ale zanim zacznie całkowicie wrzeć. Jajka ścinają się od zewnątrz do środka, więc jeśli gotujesz je zbyt długo, białko może stracić swoją idealną konsystencję.
Zbyt długie gotowanie jajek jest również przyczyną tworzenia się wokół żółtka nieestetycznej szarozielonej obwódki.